Det svenska pensionssystemet har nu halkat ned till tionde plats i den världsranking som konsultföretaget Mercer tillsammans med CFA Insutute publicerar för 16:e året i rad.
Under de tio första åren av rankingen låg det svenska pensionssystemet hela tiden bland de fem bästa, men nu är alltså Sverige sämst i Norden.
Årets lista över de bästa pensionssystemen i världen ser ut som nedan. Ett samlat betyg på över 80 poäng är en så kallad A-rating och det är bara fyra länder som uppnår toppbetyg.
Det totala snittbetyget för de 48 ländernas pensionssystem som ingår i ratingen var i år 63,4. I botten ligger Indien med 44,0 och i topp Nederländerna med 84,8.
1. Nederländerna (84,8)
2. Island (83,4)
3. Danmark (81,6)
4. Israel (80,2)
5. Singapore (77,5)
6. Australien (76,7)
7. Finland (75,9)
8. Norge (75,2)
9. Chile (74,9)
10. Sverige (74,3)
Rankingen är uppdelad i tre kategorier där forskare jämför 48 länders pensionssystem avseende tillräcklighet, hållbarhet och pålitlighet.
Tillräcklighet mäter de nuvarande samlade pensionerna i respektive land.
Hållbarhet ser hur väl systemet kan leverera över tid och pålitlighet mäter hur trovärdigt befolkningen upplever respektive pensionssystem med offentliga och privata pensioner.
De tre kategorierna har olika tyngd i totalbetyget med 40 procent för tillräcklighet, 35 procent för hållbarhet och 25 procent för pålitlighet. Sveriges betyg ligger kring 75 i alla tre delkategorier.
Det svenska pensionssystemet toppade tidigare kategorin hållbarhet, som mäter hur finansiellt hållbart systemet är över tid. Men även i denna kategori rankas nu många länder före Sverige.
Medaljpodiet i de tre delkategorierna ser i år ut så här:
Tillräcklighet: 1. Nederländerna 2. Frankrike 3. Uruguay
Hållbarhet: 1. Island 2. Danmark 3. Israel
Pålitlighet: 1. Finland 2. Norge 3. Hongkong
I årets rapport "Mercer Global Pension Index" som gjorts i samarbete med CFA Institute fokuseras det på hur premiebestämda pensionsplaner kan förbättras. Enligt OECD ligger det nu mer pensionskapital globalt i premiebestämda pensionsplaner än i förmånsbestämda pensionsplaner.
Enligt Dr. David Knox som lett arbetet med det globala pensionsindexet sedan starten 2009, är det bråttom för många länder att skapa bättre premiebestämda tjänstepensionsplaner, då det kring 2080 globalt kommer att vara fler i åldern över 65 år än de som är yngre än 18 år.
David Knox pensioneras nästa år och lämnar då över till Tim Jenkins att leda arbetet med det globala pensionsindexet.
/ Ola Hellblom