NYHETSARKIVET
22 okt 2024 17:16
Ökad livslängd har alltid varit en mardröm för livaktuarier
Dramatiskt ökad medellivslängd skrämmer inte slag på de aktuarier som Pensionsnyheterna har pratat med. Samtidigt är de medvetna om att påfrestningarna på olika pensionslösningar skulle kunna bli stora.

- En snabb och kraftfull uppgång i medellivslängden har väl alltid varit en mardröm för livaktuarier, säger Lars-Åke Vikberg som är vd för Sparinstitutens Pensionskassa, SPK.

- Nu känns det kanske lite mindre som science-fiction att det kommer att finnas substanser som väsentligt kan förlänga våra liv. Skulle de också kunna sänka vår biologiska ålder, det vill säga att en 60-åring skulle kunna ha en biologisk ålder på 50 år får det effekter på många riskförsäkringar, säger han.

Friskare kunder borde alltså kunna betala mindre för till exempel premiebefrielse- och sjukförsäkring.

På en del håll i världen har man de senaste åren kunnat se att ökningen av medellivslängden bromsats upp och till och med sjunkit. En förklaring till det som ofta lyfts är att allt fler drabbas av övervikt, obesitas, och att det leder till tidigare död, något som hindrat medellivslängderna hållts tillbaka.

- Men nu finns fetmamediciner som tycks fungera och kommer kanske också att bidra till att förlänga medellivslängden, säger Lars-Åke Vikberg.

På Alecta är man noga med att poängtera att bolaget redan räknar med att livslängden ska öka. I bolagets antaganden ligger att livslängden i genomsnitt ska förlängas med 0,8-0,9 år per decennium. Alecta har också statistik som visar att bolagets kunder redan idag lever ungefär ett år längre än genomsnittet.

- Vi räknar redan med att livslängden ska öka framöver, säger Anders Munk som är chefaktuarie på Alecta. När vi gjorde en fördjupad studie för några år sedan kom vi till resultatet att en man som är född 1980 och fyller 65 år 2045 i genomsnitt kommer att leva tills han är drygt 91 år. Men om det är tillräckliga antaganden är väldigt svårt att veta och det går ju inte att utesluta att det kan bli ett kraftigare lyft i medellivslängden än vi har räknat med hittills.

PN: Hur mycket större skulle avsättningarna då behöva bli om medellivslängden ökar med tio år under de närmaste 20 åren?

- Ja, allt annat lika handlar det om 25-30 procent för befintliga avtal, säger Lars-Åke Vikberg. Det kan ju bli så att ålderspensionspremier helt enkelt blir nästan orimligt höga för nya avtal om pensionsåldern inte ökar i samma takt som livslängden.

Vad säger då Alecta, hur skulle bolaget klara att infria utställda pensionslöften om medellivslängden plötsligt ökar kraftigt?

- Jag måste väl ärligt säga att jag inte uppfattar det här som den absolut största risken i vår verksamhet, utan då är nog de finansiella riskerna större, säger Fredrik Palm som är produktchef på Alecta.

- Skulle medellivslängden öka väsentligt mer än vi räknar med, kan det förstås bli besvärligt, men min bedömning är att vi skulle klara en relativ snabb ökning av livslängden med 4-5 år.

Förklaringen till den tåligheten är att Alecta har en hög konsolidering, det vill säga att tillgångarna är väsentligt högre än de åtaganden man har i dag.

- Vi har överskott som vi sparat i bolaget som borde räcka rätt långt om medellivslängden plötsligt skulle förlängas kraftigt, säger Anders Munk. Sedan ska man komma ihåg att räntenivån har stor betydelse här. Med lite högre räntor är utmaningen inte lika stor som om vi skulle falla tillbaka i räntenivåerna vi hade för 3-4 år sedan, säger han och tänker förstås på nollränteläget under pandemiåren.

I premiebaserade system är det individerna som tar den stora risken för sänkt pension, eftersom det belopp som finns avsatt ska räcka i flera år. Det här skulle rimligen leda till starka krav på att öka avsättningarna till pension, både till det allmänna pensionssystemet och kollektivavtalade pensioner som ITP 1, Avtalspension SAF-LO med flera.

- Det skulle förmodligen skapa väldigt starka drivkrafter att fortsätta jobba längre upp i åren, säger Fredrik Palm. Om pensionen blir mycket lägre än i dag jämfört med slutlön skulle nog många vilja, eller tvingas, att jobba högre upp i åldrarna.

Fondförsäkringsbolag som utlovat livsvariga pensionsutbetalningar kommer att tvingas använda en del av sina vinster till avsättningar för att klara ett scenario där de som man redan utlovat livsvarig pension plötsligt lever betydligt längre.

Även tradlivbolag som ställt ut garantier till kunder som valt livsvarig utbetalning kommer att behöva sätta av mer pengar för att kunna infria dessa löften. Och det betyder att mer av avkastningen måste användas till det och mindre kan användas till att hålla uppe återbäringsräntorna.

/ Mats Wester

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907