NYHETSARKIVET
8 nov 2024 16:30
Sjätte AP-fonden: Vi kan dubbla vår volym till 200 miljarder i onoterat utan problem
Sjätte AP-fonden är i fokus just nu. Anledningen är att Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) nu fått den promemoria som han bad utredare Tord Gransbo om, i syfte att effektivisera AP-fondernas verksamhet. Det handlade då om att minska antalet AP-fonder genom sammanslagningar och att få in Sjätte AP-fonden i buffertfondssystemet.

Här fick utredaren uppdrag att undersöka om det skulle gå att konsolidera in göteborgsbaserade Sjätte AP-fonden i Andra AP-fonden. Vid en närmare titt på saken verkar det dock bara vara postorten Göteborg som de har gemensamt, förutom att båda ska stötta inkomstpensionssystemet genom att skapa avkastning till glädje för nuvarande och framtida pensionärer.

Och att sväljas av Andra AP-fonden vill sexan absolut inte vara med om. I alla fall inte på det sätt som det är föreslaget. Det gör man klart i sitt remissvar till regeringen.

Och AP 2 vill inte heller integrera AP 6 i sin verksamhet, så även om de har postorten gemensam så vill de absolut inte gifta sig och flytta ihop.

Och det här med Göteborg är lite av en politisk kuliss, AP 6 har mindre kontor i Stockholm för att träffa fler internationella fonder än de som besöker Göteborg och de anställda i båda fonderna reser i världen för att träffa motparter att göra affärer med.

Utredningen om buffertfonderna är nu avslutad och i förra veckan var det deadline för remissvaren.

Att döma av Sjätte AP-fondens remissvar är man alltså inte intresserad av att fusioneras in i AP 2 på det sättet som förslaget är framlagt. Skälet, förutom att man gärna blir kvar i den (framgångsrika) organisation man nu har, samt att andelen onoterat inte skulle få plats inom Andra AP-fondens ramverk, är att det skulle ta mycket lång tid att kliva ur eller vänta ut de internationella avtal man bundit sig för. Skulle man försöka hoppa av i förtid i olika riskkapitalfonder skulle man riskera att förlora stora värden, om det ens är möjligt.

- Det har tagit oss sedan 2012 att skapa den portfölj vi har idag. Det vi ägnar oss åt är långsiktiga engagemang i riskkapitalfonder och de är inte som aktie- eller räntefonder där man bara kan hoppa ur och sälja utan man är kvar i fonderna tills de stänger. Ett fondåtagande innebär att vi skrivit på att vi inte kommer att lämna fonderna under flera år och då får vi vänta till dess en fond stänger och då få ut avkastningen, säger Katarina Staaf, vd på Sjätte AP-fonden till Pensionsnyheterna.

Förslaget att fusionera AP 6, som enligt lag enbart investerar i onoterade tillgånger/private equity, med AP 2 fanns med i direktiven som utreddes. Det fanns även ett alternativt förslag, som utredaren förordar, som innebär att AP 6 skulle kunna leva kvar i sin nuvarande organisation, men skulle integreras i buffertfondssystemet, som man inte är en del av idag.

Praktiskt innebär det att man inte, som de fyra buffertfonderna AP1-4, löpande levererar in likviditet till inkomstpensionssystemet.

- Det är något som vi skulle kunna göra. Förutsättningen är bara att vi då får tid på oss att förbereda oss för att bidra med likviditet. Om vi till exempel får till uppgift att leverera in 500 miljoner kr till Pensionsmyndigheten så kan vi göra det men vi behöver då ha något eller några år på oss och ett datum för när pengarna ska in, säger Katarina Staaf.

Sjätte AP-fonden är mycket medgörlig i sitt remissvar angående ett antal lagändringar som utredaren föreslår. Det man gillar allra mest är att man skulle kunna slippa lagkravet på valutasäkring som man idag lever eller kanske snarare dignar under. Detta eftersom det kan kosta miljarder i likviditetspåverkan att försäkra sig mot valutarörelser. Allra helst som AP 6 oftast gör sina investeringar i andra valutor än svenska kronor, eftersom de riskkapitalfonder man investerar i företrädesvis finns i Europa och U.S.A.

Utredningen föreslog även att Sjätte AP-fonden med sin nördkunskap om utvärdering och analys av riskkapitalinvesteringar skulle kunna bistå de andra fonderna med råd och dåd om hur de ska gå till väga om de skulle vilja utnyttja de möjligheter de har för att öka andelen i onoterade tillgångar.

- Vi tror inte på tvingande lagstiftning. Det måste då vara upp till varje fond att själv besluta, utifrån sina egna mål om sina portföljer. Men vi bidrar gärna med kunskap och kan hjälpa till, säger hon.

Sjätte AP-fonden har investerat omkring 75 miljarder kr hittills och har bundit sig, ”committat” sig på finanslingo, för ytterligare 25 miljarder kr, totalt 100 miljarder kr. Sedan starten 1996 har Sjätte AP-fonden bidragit med 64,7 miljarder kronor till det allmänna pensionskapitalet varav merparten har skett inom ramen för nuvarande strategi.

Fondkapitalet har sedan 1996 vuxit från 10,4 miljarder kronor till dagens 75,1 miljarder kronor. Fonden har skapat ett positivt nettoresultat varje år under det senaste decenniet. Inklusive utestående fondutfästelser som Sjätte AP-fonden har ingått, uppgår den sammanlagda Private Equity-exponeringen i dagsläget till cirka 100 miljarder kronor.

- Vi skulle kunna dubbla vår volym, utan problem. Vi kan göra ännu mer av det vi redan gör. Vi är väldigt trygga med den strategi och den portfölj och det arbetssätt vi har, säger Katarina Staaf.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907