Mycket nu och inget sen. Eller efter oss syndafloden. Så kan man kanske tolka undersökningsresultaten från forskarna Johannes Hagen och Andrea Schneider vid Jönköping University som kollat data för vad användare av minPensions uttagsplanerare.
I en ny rapport visar de att fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på minPension för att planera sin pension. Det är vanligare att personer som har högre utbildning och inkomster använder verktyget och en majoritet väljer bort att ta ut tjänstepensionen livsvarigt.
Tjänsten Uttagsplaneraren lanserades för fem år sedan som ett stöd för den som vill planera sina pensionsuttag. Användaren kan bland annat testa olika sätt att ta ut sina pensioner och se sin pension över tid, både före och efter skatt.
Johannes Hagen och Andrea Schneider är docenter i nationalekonomi på JIBS och analysen bygger på individdata från minPension och Statistiska centralbyrån på personer över 55 år.
Hela nio av tio 66-åringar har vid något tillfälle loggat in på minPension. Fyra av tio har då använt tjänsten Uttagsplaneraren.
Att ta ut sina pensioner på ett bra sätt är ingen enkel uppgift. Här fyller digitala planeringsverktyg som Uttagsplaneraren en otroligt viktig funktion, menar Johannes Hagen.
Analysen visar också att andelen användare av tjänsten är högre bland grupper med högre utbildning och inkomster än de med låg utbildning och inkomst. Den visar också att många loggar in en gång och aldrig mer.
Möjligen kan det bero på att många uppfattar det som krångligt eller kanske att uppgifterna gjort dem så besvikna att de inte vill se dem igen.
"Den här typen av tjänster måste utformas på ett sätt som gör den användarvänlig även för dem utan förkunskaper", säger Johannes Hagen.
Rapporten visar alltså att endast fyra av tio planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Var femte tjänstepension planeras att tas ut över fem år och ungefär lika många över tio år.
Analysen visar också att de som använder Uttagsplaneraren, snarare än att bara få pensionen beskriven på minPension.se, något som forskarna tolkar som att de planerar för ett längre arbetsliv och därmed kanske går i jobbonärstankar.
"Vår rapport ger unika insikter om hur dagens äldre planerar för sin pension. Vi får också ny kunskap om vilka grupper som är mer eller mindre benägna att använda digitala pensionsverktyg som Uttagsplaneraren. Vi hoppas att minPensions tjänster kan hjälpa fler att fatta informerade beslut som de är nöjda med i längden", säger Johannes Hagen.