NYHETSARKIVET
15 nov 2024 17:20
Svenskt Näringsliv vill att regeringen skyndar på med nya skatteavtal
Svenskt Näringsliv har skickat en prioriteringslista till regeringen, där man listar länder som svenska företag har problem med skattemässigt, oftast beroende på att Sverige inte har skatteavtal, eller där tidigare skatteavtal sagt upp.

Saknas skatteavtal får varje land självt avgöra vilka skatter som ska betalas och det leder ofta till dubbelbeskattning, eftersom man då inte medger avdrag för skatter som betalats i andra jurisdiktioner.

Listan från Svenskt Näringsliv har rubriken "Länder med vilka det finns skäl för Sverige att omförhandla gamla skatteavtal eller ingå ett nytt skatteavtal", kan ses som en önskelista från näringslivet.

Högst upp i prioriteringslistan ligger Förenade Arabemiraten där organisationen påpekar att man infört bolagsskatt och har hårda regler för investeringar i Private Equity.

Dessutom tycker man att det behövs en översyn av de så kallade CFC-reglerna som innebär att beskattning av en aktieägare inträder redan när inkomsten i det utländska bolaget uppkommer, och inte när vinsten delas ut. Det gillar man inte.

Tvåa på listan är Australien där Svenskt Näringsliv gärna vill att regeringen omförhandlar källskatterna på utdelningar i skatteavtalet och pekar på att Norge, Finland, Tyskland, Frankrike och U.K. har mer förmånliga regler.

- Svenskt Näringsliv har lämnat input till regeringen för att peka på vilka prioriteringar de vill att vi ska göra. Vi har ingen prioriteringslista internt i regeringskansliet men tar till oss av synpunkter vi får in, säger Mats U Andersson, kansliråd på finansdepartementet, med uppgift att hantera skatteavtalsfrågor till Sverige.

Svenskt Näringslivs lista på prioriteringar berör främst sådant som rör bolagsskatter och priolistan rymmer Kina, Grekland, Algeriet och Marocko, som näringslivet har problem med av olika skäl.

Men, redan på tredje plats på listan hittar vi Portugal, där Sverige sedan 2021 inte längre har något skatteavtal.

Detta efter det att landet lockade till sig utlänningar med höga privata pensionstillgångar genom att göra dem skattefria, under förutsättning att de under lägst fem år flyttade till Portugal och skattade där, vilket blev bingo för många förmögna svenskar med stora tjänstepensionstillgångar.

Det gjorde att Sverige under Magdalena Anderssons regering, med en enig riksdag bakom sig, beslutade att säga upp avtalet med Portugal 2021.

Nu har Portugal slopat skattefavören för framtida flyttare, men Sverige anser att det är alldeles för lätt för Portugal att införa reglerna på nytt och då skulle flyttcirkusen kring skatteplaneringen vara tillbaka igen.

Även med Grekland har Sverige sagt upp skatteavtalet, vilket skedde samtidigt som man rev avtalet med Portugal. Där finns det möjlighet att komma undan med 7 procents beskattning på privata utländska pensionsutbetalningar och även kapitalinkomster. Detta under förutsättning att man inte varit bosatt i Grekland under de fem senate åren.

- Grekland hade en stor utflyttning av greker bosatta i landet 2008 under finanskrisen och nu vill man repatriera landet igen med de generösare skattereglerna för inflyttare, säger Mats Andersson.

För närvarande för Sveriges regering inga diskussioner om nya skatteavtal för vare sig Portugal eller Grekland. Regeringen påminns dock ofta av socialdemokraten Fredrik Olovsson, som interpellerar och upprepar frågan om när regeringen tänker börja diskutera ett nytt skatteavtal med Portugal igen. Det skedde senast i en interpellationsdebatt i riksdagen i september.

Olovsson menar att pensionsskattemoroten nu plockats bort för utländska portugalflyttare, men regeringen anser att det är alldeles för lätt för en ny majoritet att införa den igen.
Då är man tillbaka där det började.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) erkände i debatten att hon inte tagit några initiativ i frågan eftersom det krävs att Portugal först ändrar ståndpunkt innan hon vill "komma till bordet". Det har dock inte skett och inga kontakter har tagits för att reda ut frågan om skatteavtalen, varför tillståndet just nu kan sammanfattas "saknar skatteavtal", som Svenskt Näringsliv skriver i önskelistan.

Regeringen vill nog helst avvakta till dess att Portugal kryper till korset och undertecknar det "nyckelfärdiga" skatteavtal som man för flera år sedan förhandlade fram med Finland.

Det är ett modernt avtal som bygger på OECD:s modellavtal för hur skatter ska hanteras mellan länder. Det sätter grimma på nationer som vill erbjuda skatterabatter för att locka utländskt kapital, till exempel i form av pensionskapital.

Så läget mellan Sverige, Grekland och Portugal kan beskrivas som ställningen "patt" i schackspel, där spelaren som är i tur att dra inte kan göra ett giltigt drag, trots att spelaren inte står i schack.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907