I årets stresstest från europeiska tillsynsmyndigheten Eiopa, utgår man från ett globalt aktiekursras på 42 procent, vilket hände under den senaste stora finanskrisen 2008. Svenska tjänstepensionsföretag skulle klara ett sådant aktieras väl, konstaterar Eiopa.
Deras genomsnittliga solvensgrad skulle falla från 177,5 procent till 141,6 procent vilket är långt över den genomsnittliga solvensgraden för europeiska tjänstepensionsföretag.
Svensk Försäkring gav idag ut sin årliga rapport, "Omvärldstrender". Den inleds med ett kapitel om hur den ekonomiska och politiska utvecklingen påverkar försäkringsbranschen. En ny finanskris likt den 2008 klarar såväl svenska tjänstepensionsföretag som övriga försäkringsföretag väl.
Svenska tjänstepensionsföretag hade vid årsskiftet en genomsnittlig solvensgrad på 177,5 procent jämfört med 116,2 procent för övriga europeiska tjänstepensionsföretag.
Däremot ligger de svenska försäkringsföretagen kring EU-snittet vad gäller solvensgrad. Så för försäkringsföretagen som följer Solvens 2 skulle ett aktieras på 42 procent bli mer allvarligt, även om dessa företag fortsatt skulle klara solvenskraven utan problem.
Betydande kapitalbuffertar har kunnat byggas upp i försäkringsbolagen under den senaste 20-årsperioden. Från 2003 fram till 2023 var den årliga genomsnittsavkastningen 6,7 procent och i år landar den på närmare 8 procent i snitt.
Övriga kapitel i "Omvärldstrender" analyserar hur branschen kan bidra till den gröna omställningen? Hur AI påverkar värdekedjan inom försäkring och hot mot försäkringsmässiga principer när EUs lagstiftare vill hindra att försäkringssektorn får tillgång till bland annat individuell hälsoinformation.
Rapporten tar också upp några lagstiftningsinitiativ som väntas under 2025.
EU-kommissionen kommer föreslå att det införs skatteincitament för den paneuropeiska pensionsprodukten PEPP, som annars inte kommer att lyfta. Men EU har ingen kompetens på skatteområdet, så bland andra Sverige kommer att säga nej till ett sådant förslag.
Ett annat initiativ från Eiopa som Sverige vill stoppa är att alla medlemsländer ska ha ett försäkringsgarantisystem som ska harmoniseras på EU-nivå.
Ett annat förslag som Sverige däremot stödjer är att rapporteringsbördan för försäkringsföretag ska minska med 25 procent under denna mandatperiod för nya EU-kommissionen.
/ Ola Hellblom