24 procent av AMF:s kunder som flyttade sin tjänstepension under 2023 har inte varit medvetna om det. Och 40 procent har flyttat sin tjänstepension till fondförsäkring trots att de föredrar traditionell försäkring. Det är huvudresultaten i AMF:s årliga flyttrapport, som givits ut sedan 2016. Och budskapet har i praktiken varit detsamma sedan dess, många av flyttarna har spararna själva ingen aning om att de gjorts.
Under den perioden är det mellan 23 och 36 procent av deras sparare, som svarat att de inte känt till att deras tjänstepension hade flyttats. De stora flyttströmmarna går från traditionell försäkring hos förvalsbolagen på de fyra stora avtalsområdena till fondförsäkring hos bankerna. Att såväl AMF som KPA inom en vecka givit ut varsin flyttrapport kan ses som ett försök att bromsa dessa stora flyttflöden.
- Det är ett underbetyg till branschen att sedan vi började följa flyttmarknaden för kollektivavtalade tjänstepensioner, så ser vi inga större skillnader i medvetenheten bland dem som har flyttat. Och det är ett tecken på dålig rådgivning om fyra av tio sparare hamnar i en annan produkt än den som matchar deras preferenser, säger Malin Omberg, vice vd och stabschef i AMF.
Bara 30 procent av AMF:s kunder som har flyttat uppger att de är de själva som har kommit på tanken. Övriga har fått rådet att flytta från sin bank, försäkringsbolag eller finansiell rådgivare. 18 procent av de som har flyttat svarar att de har fått rabatt på bolån i samband med flytten.
Omedvetenheten speglas också i det faktum att hälften av de som har flyttat säger att de inte har jämfört olika alternativ innan flytten och över hälften svarar att andra har genomfört flytten och att de bara har signerat.
Årets flyttrapport går också igenom hur flyttarna inom respektive kollektivavtalsområde såg ut 2023 jämfört med 2022. Flyttvolymerna är fortsatt störst inom Avtalspension SAF-LO där AMF är förvalsalternativ. Orsaken är att detta avtalsområde har störst andel flyttbart kapital. Men under 2023 ökade flyttarna via valcentral inom ITP1 med 203 procent, inom det statliga avtalsområdet PA16 med 57 procent och inom kommun och regionanställdas avtalsområde med 37 procent. Ökningen av flyttar inom SAF-LO området var bara 8 procent.
Inom ITP-området ligger den största delen av pensionskapitalet i förmånsbestämd pension som saknar flytträtt och inom det statliga avtalsområdet PA16 är bara en liten del av kapitalet flyttbart eftersom förvalsalternativet Kåpan saknar flytträtt på kapital intjänat före 2017.
/ Ola Hellblom