BlackRock, världens största kapitalförvaltare, uppgav igår att man kommer att lämna Net Zero Asset Managers Initiative, NZAMI, och blev därmed det senaste Wall Street-företaget att lämna en miljöfokuserad investerargrupp under press från republikanska politiker.
BlackRock, som förvaltar cirka 11,5 biljoner dollar, sa att med två tredjedelar av sina globala kunder förbundit sig att minska utsläppen till nettonoll. Men det är något som man inte längre törs, att döma av ett kundbrev, som Reuters tagit del av.
"Vårt medlemskap i några av dessa organisationer har orsakat förvirring angående BlackRocks praxis och utsatt oss för juridiska förfrågningar från olika offentliga tjänstemän", enligt ett kundbrev som granskats av Reuters.
Att man hoppar av, sa BlackRock, "ändrar inte hur vi utvecklar produkter och lösningar för kunder eller hur vi hanterar deras portföljer." Företaget sa att dess aktiva portföljförvaltare "fortsätter att bedöma väsentliga klimatrelaterade risker."
NZAMI-medlemmar har lovat att stödja målet om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050, genom att använda inflytande som hur de röstar sina ombud vid företagsmöten. Gruppen har för närvarande mer än 325 undertecknare som förvaltar mer än 57,5 biljoner dollar, enligt NZAMI.
I december sökte det republikanskledda amerikanska representanthusets rättsutskott information från BlackRock och dussintals andra kapitalförvaltare involverade i NZAMI.
I november stämdes BlackRock och rivaler av Texas och 10 andra delstater ledda av republikanerna, som hävdade att deras aktivism minskade kolproduktionen och ökade energipriserna.
BlackRock har förnekat brott och sagt att rättegången "avskräcker investeringar i företag som konsumenter litar på."
BlackRocks exit hittills har fått andra att följa efter, men inte alla. Representanter för två av BlackRocks rivaler, State Street och JPMorgan, uppger att de förblir NZAMI-medlemmar. En annan stor passiv fondförvaltare, Vanguard, lämnade dock organisationen 2022.