Under 2024 satte inte bara den svenska fondförmögenheten nytt rekord med 8 355 miljarder kronor, men även nysparandet satte nytt rekord med 208 miljarder.
Huvuddelen av nysparandet, eller knappt 140 miljarder gick till globala aktiefonder. Det framgår av dagens presentation av spartrender 2024 från Fondbolagens förening.
- Fondförmögenheten växte förra året med 1 400 miljarder, varav värdeökningen stod för 1 200 miljarder och 208 miljarder i nettosparande. Av de olika fondkategorierna var det bara blandfonder som hade ett negativt nettouttag på 33,3 miljarder. Aktiefonder ökade mest med 135 miljarder och långa räntefonder fick oväntat stora insättningar på knappt 50 miljarder under 2024, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening.
Spartrenden i globala aktiefonder är inte ny. Av det samlade nysparandet under de senaste 15 åren har 670 miljarder gått till globala aktiefonder. Och huvuddelen av detta sparande har satts in i globala indexfonder, som förra året ökade med 113 miljarder. För 15 år sedan utgjorde indexfonder 6 procent av det samlade fondsparandet - idag är den andelen 24 procent.
- Snittavkastningen för aktiefonder var förra året 14 procent, men för USA-fonder blev avkastningen hela 27 procent. Sämsta fondvalet förra året var Latinamerika-fonder som i snitt backade med 20 procent, säger Fredrik Hård.
Fondbolagens förening hade också bjudit in några fondförvaltare, som gav sin syn på utsikterna för 2025.
- De stora kurslyften vi såg för USA-aktier förra året var starkt koncentrerat till ett fåtal stora amerikanska techbolag drivet av AI-utvecklingen. Det rallyt fortsätter nog i år, men inte lika utpräglat som förra året. I längden är den kursutvecklingen inte hållbar, säger Anna Sigurd, förvaltare av SEB Global Aktiefond.
- Det kanske mest intressanta investeringscaset i världen - i alla fall på längre sikt, är den indiska marknaden, säger Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegies Indienfond.
Han motiverar det påståendet med att Modi-regimen har genomfört en rad marknadsliberala reformer under senare år, som bäddar för stora inhemska och utländska investeringar som kommer att driva en snabb ekonomisk tillväxt. Indien har också en gynnsam demografisk situation med halva befolkningen som är under 30 år.
/ Ola Hellblom