NYHETSARKIVET
23 jan 2025 17:18
Förekom politiska påtryckningar från regeringen när AP-fonderna investerade sex miljarder i Northvolt?
Igår anmälde moderaternas gruppledare Mattias Karlsson socialdemokraternas Magdalena Andersson till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Misstanken han torgför är att Anderssons regering med Per Bolund (MP) på finansmarknadsministerposten, aktivt arbetade för att ta bort de hinder som finns i lagstiftningen som ska göra att AP-fonderna inte ska styra fondernas investeringar på order av politikerna, alltså ministerstyre, vilket är förbjudet enligt lag.

Karlsson pekar på att man under den tidigare regeringen lättade på de begränsningar som fanns för AP-fonderna, vilket innebar att fonderna fick möjligheter att investera i onoterade tillgångar för en del av det kapital man förvaltade. Tidigare fick de bara handla över etablerade handelsplatser, läs börser. Det här var nu inget som övriga partier ha

Det här var nu ingen ny idé som regeringen öppnade för. Kapitalförvaltare över hela världen letade i det låga ränteläget letade efter långsiktiga investeringar som kunde ge avkastning på pensionskapitalet i både AP-fonder och livbolag.

Men Mattias Karlsson ser här en möjlig konspiration från vänsterblocket som innebär att man hittade en väg att göra det politiken inte får göra, alltså att ta näringspolitiska hänsyn. Genom att öppna för investeringar i Northvolt och låta AP-fonderna ta en del av investeringarna, knappt sex miljarder enligt anmälan, kunde man öppna för investeringar i batterifabriken. Till det kom investeringar från bolag som förvaltar tjänstepensionskapital med kopplingar till fackföreningsrörelsen och AMF och Folksam/KPA, nämns särskilt. Även statliga Vattenfall, som också investerade, nämns i anmälan.

Frågan som då ska besvaras handlar om regeringen agerat på ett sätt som gjort det möjligt att ta näringspolitisk hänsyn genom att påverka AP-fondernas beslut att investera i Northvolt?

Bestickande är att AP-fonderna 1-4 alla delade på investeringen i lika delar. Deras respektive investeringskommittéer värderade alltså investeringarna på exakt samma sätt när det begav sig och investeringen gjordes i de av fonderna agerade som fyra musketörer, en för alla och alla för en via det gemensamt ägda bolaget 4 to 1 lnvestments KB i juni 2021.

Till saken hör dock att AP-fonderna länge hade efterfrågat friare investeringsregler och ville inte längre vara bundna att investera i bara noterade tillgångar, något som tidigare begränsat den möjligheten. De reglerna ändrades alltså med hjälp av Per Bolunds (MP) penna, i hans dåvarande roll som finansmarknadsminister.

Socialdemokraterna har sedan KU-anmälan presenterades i går valt att kasta Bolund under bussen, vilket påpekas i en intressant artikel av Johan Westerholm på Ledarsidorna.se. Bolund ska alltså hållas ansvarig för beslutet som regeringen fattade om att lägga fram proppen om lättnader i AP-fondernas investeringsregler för riksdagen. Bestickande är även att AP-fonderna fick mer svängrum än vad de önskat, genom politikens lättnader i investeringsregelverket för fonderna och hur stor andel av förvaltat kapital som skulle få frigöras för onoterade investeringar.

Att Bolund hamnar under bussen är måhända inte helt välförtjänt. Enskilda statsråd kan inte lägga fram proppar utan att hela regeringen står bakom. Det är alltid förhandlingar mellan partierna i regeringen innan man tar beslut på torsdagarnas regeringssammanträden, så att Bolund skulle ha smugit in en propp utan att någon annan märkte nåt är omöjligt.

Nu återstår att se om det under KU-processen kommer fram några bevis för att den tidigare regeringen faktiskt påverkade AP-fonderna och livbolagen att göra sina investeringar i Norrbotten, i den gröna yra som rådde. Och framför allt, var det en medveten strategi att förbereda för att släppa in politiken i AP-fondernas beslutsfattande om investeringar i syfte att stötta en av de inblandade partierna önskad näringspolitik?

Eller var alla bara förblindade av drömmarna om en grönare värld i Norrbotten där snart sagt alla dansade kring den gröna kalv som riskkapitalisten Harald Mix via investmentbolaget Vargas födde fram i syfte att gå till börsen med. Detta för att skapa avkastning åt Vargas när han fått med sig alla med stora kapital att investera?

Återstår att se hur Magdalena Andersson kommer att svara på Mattias Karlssons frågor i KU-anmälan som lyder så här:

• Hur agerade dåvarande finansminister Andersson i juni 2021 för att säkerställa att de myndigheter, AP-fonderna, som rapporterar till Finansdepartementet, inte utsattes för otillbörliga påtryckningar att investera i Northvolt?

• Vad avsåg dåvarande statsminister Andersson med sitt uttalande i juni 2022 om att investeringar i batterifabriker i norr inte skett om inte regeringen drivit på med "piska och morötter"?
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907