KPA Pension beskriver i rapporten "Pensionskapital i beredskap" hur pensionspengar kan bidra till att stärka det svenska civila beredskapssystemet.
Energiförsörjning, vattenförsörjning och kommunikation är exempel där pensionskapital kan bidra till samhällets civila beredskap.
Den opinionsundersökning som KPA Pension genomförde i november 2024, visar att sex av tio svenskar är beredda att se sina pensionspengar investeras i civil beredskap, både män och kvinnor (68 procent av männen och 53 procent av kvinnorna). Mest positiva är boende i Stockholmsområdet.
"Beredskapsinvesteringar har en långsiktighet som passar förvaltningen av tjänstepensioner, säger Marcus Svedberg", chefsekonom på Folksamgruppen.
Rapporten konstaterar att flera tusen miljarder kronor kommer att behövas för att stärka försörjningsled, minska klimatavtryck och klimatanpassa våra samhällen. Natomedlemskapet innebär nya krav gällande bland annat sjukvård och dricksvattenförsörjning.
Det samlade pensionskapitalet i Sverige uppgår till cirka 8 100 miljarder kronor, där lejonparten är placerat utomlands. En stor del är dock investerat i Sverige.
Ovanstående mycket breda (och synnerligen osäkra) uppskattning om flera tusentals
miljarder kronor i investeringsbehov tar inte hänsyn till vem som investerar. Givet de enorma
summor det handlar om, åtminstone 20 30 procent av Sveriges BNP, är samfinansiering ett
uppenbart alternativ, enligt rapporten.
Som en jämförelse har Stockholms Handelskammare uppskattat att det offentliga investeringsbehovet fram till 2040 ligger på drygt 1400 miljarder fördelat enligt följande;
Kärnkraft (481 mdr), infrastruktur (256 mdr), grön omställning (434 mdr) och försvar
(256 mdr).
Handelskammarens klassificering är annorlunda än KPA:s, men storleken är i den härad att det inte går att lösa inom ordinarie budget, inte ens om man skulle komma överens att överge överskottsmålet för ett balansmål.
Istället för att öka statens skuldankare, föreslår KPA samfinansiering mellan det publika och privata kapitalet. De vill föra in beredskapsperspektivet då de anser det som en naturlig utgångspunkt som kan hjälpa till att fokusera alla aktörer på det nationella egenintresset och skynda på processen.
"Investeringar i klimatomställning, klimatanpassning och bättre civil beredskap gynnar våra kunder och är bra exempel på hur vi skapar avkastning åt våra kunder samtidigt som deras tjänstepensioner bidrar till ett mer hållbart och robust samhälle", säger Camilla Larsson, vd för KPA Pension.
/ Sanna Sjögren