Som vi berättat tidigare har Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren valt att lämna sitt jobb.
De yttre förutsättningarna för detta är att han under hösten haft diskussioner med generaldirektör Anna Pettersson-Westerberg om hans framtidsplaner, bland annat mot bakgrund av att hans chefsförordnande var på väg att löpa ut, efter fem år.
Det har förlängts av tidigare generaldirektörer men nu var det stopp. Anna Pettersson-Westerberg ville inte förnya chefsförordnandet.
Detta eftersom de två "inte har samma syn på om mina privata engagemang är förenliga med rollen som avdelningschef på Pensionsmyndigheten", som Settergren uttryckte saken i det officiella pressmeddelandet, som dök upp på Pensionsmyndighetens hemsida den 16 januari.
Anna Pettersson-Westerberg hade enligt samma pressmeddelande "lite tungt hjärta" över att meddela att Settergren valt att sluta, eller köpts ut, vilket nämns i en ledartext i helgen av Expressens Patrik Kronqvist.
Han menar att Settergren är en "jobbig jävel" men att det behövs fler, inte färre, av hans sort i de statliga myndigheterna och förvaltningarna.
Vilka privata engagemang som GD och Settergren inte är överens om, är fortfarande höljt i dunkel. Pensionsnyheterna har begärt ut uppgifter om Oles egenrapporterade "bisysslor" och fått en lista daterad i april 2024. Där nämns att han själv uppgivit att han haft tre bisysslor:
1. Ledamot i styrelsen för Förbundet for Ekoparken (Stockholm)
2. Styrelsen i Katarina hembygdsförening
3. Ledamot i styrelsen i Fastighets AB Tegelslagaren/Fiskargatan, ett familjekontrollerat fastighetsbolag.
De här uppdragen har han haft sedan tidigare, så Pensionsnyheterna har frågat Pensionsmyndigheten om det är några nya bisysslor/privata engagemang som tillkommit, som gjort att Anna Pettersson Westerberg inte velat förlänga hans chefsförordnande.
- För mig är det en sammantagen en bedömning och helheten. I de samtalen, som vi inledde under hösten, har det funnits många olika delar och för mig har det varit viktigt att han själv velat lämna, säger Anna Pettersson Westerberg till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att man i en roll som avdelningschef på Pensionsmyndigheten har ett särskilt ansvar för att inte uppträda på ett sätt som kan skada förtroendet för myndigheten.
Något svar på vad det är som Settergren ägnat sig åt som kan tänkas skada myndigheten, får inget svar på från någon av parterna.
- Vi har riktlinjer på myndigheten som ska följas, förvisso liknande dem som finns på andra myndigheter, där jag uppfattat att vissa privata engagemang inte varit förenliga med dessa, säger Anna Pettersson-Westerberg.
Pensionsnyheterna konstaterar att Ole Settergren uppenbarligen är "en jobbig jävel" som konstaterades i Expressen. Att han nu i mars lämnar kan därför göra livet enklare på myndigheten, inte minst för generaldirektören själv.
Ole Settergren och myndigheten har tillsammans alltså bestämt sig för att gå skilda vägar.
Hade man fattat myndighetsbeslut om att sparka honom hade detta diarieförts, dokumenterats och möjligen motiverats. Nu sker inget av detta och vari de förtroendeskadliga bisysslorna/privata engagemangen bestått, får vi därför inte reda på.
Expressen har gått igenom några tillfällen där Settergren varit inblandad i olika politiska eller rättsliga frågor och varit jobbig.
Han och flera medarbetare på Pensionsmyndigheten var med och såg till att Thomas Bodström (S) inte fick bli Landshövding i Stockholm, med hänvisning till att han suttit i styrelsen för skandalbolaget Allra.
Vidare ska han enligt Expressen även varit med och privatfinansierat ett expertutlåtande, i ett fall som rörde dåvarande justitiekanslern Mari Hedenborg.
Hon fattade beslut om att ge en våldtäktsdömd person 840 000 kr i skadestånd, eftersom domstolen inte tagit hänsyn till dennes ålder och rätt till straffrabatt.
JK:s talan om rabatten underkändes med stöd i argumentationen från experten på skadeståndsrätt. Hon var inte alls bunden enligt lag att betala ut pengarna, vilket hon hävdade.
"Det är ett underbetyg till det offentliga Sverige att justitiekansler Mari Heidenborg kunde segla vidare till ett toppjobb som president i Svea hovrätt, medan Ole Settergren som avslöjade hennes osanning om skadeståndet köps ut från sin tjänst.
Sverige behöver fler obekväma tjänstemän som värnar takhöjden i debatten inte färre,", avslutar Expressen.
Det skriver Pensionsnyheterna gärna under på.