SPP tar ett vällovligt initiativ med dagens släpp av rapporten Pensionstrender 2025. Men de sju globala pensionstrender som SPP analyserar är varken nya eller okända. De är sedan länge välkända och välanalyserade.
Därför blir det lite bombastiskt när SPP sammanfattar rapporten:
"Vi står inför ett paradigmskifte med en åldrande befolkning, nya arbetsmönster och ekonomiska förändringar. Vi släpper därför idag en trendrapport som både kan inspirera och underlätta för företag och individer att fatta välgrundade beslut inför de kommande åren", säger Jenny Rundbladh, vd för SPP.
Så här sammanfattar SPP de sju globala pensionstrender som tas upp:
1. En åldrande befolkning och minskad arbetskraft kräver anpassningar för att säkra pensionssystemets hållbarhet.
2. Ekonomiska utmaningar i form av högre budgetunderskott och minskad global tillväxt.
3. Pensionssystemet sätts under press och det gäller att skapa incitament för ökat sparande och tryggare pensioner.
4. Ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Gig-ekonomin växer snabbt, vilket skapar behov av nya trygghetslösningar då gig-arbetare ofta saknar fast anställning och därmed sociala förmåner som sjukförsäkring, tjänstepension och betald semester.
5. Flexibel arbetstid. Kortare arbetstid ger mindre pensionssparande, vilket leder till längre arbetsliv. Vi blir alla jobbonärer på sikt.
6.AI och behovet av kompetensväxling. AI omdefinierar företagens konkurrensförmåga och kompetensväxling blir därför avgörande.
7. Allt fler vill samla sin pension på ett ställe.
SPP konstaterar mycket riktigt att vi lever allt längre samtidigt som det föds färre barn. Det leder till en allt tydligare arbetskraftsbrist. Därför blir tjänstepensionen en ännu viktigare förmån i konkurrensen om talanger, enligt SPP.
/ Ola Hellblom