I går kom Pensionsgruppen överens om framtiden för AP-fonderna. Beslutet kommer att innebära att tillgångarna i AP 1 överförs till de kvarvarande Stockholmsfonderna AP 3 och AP 4 så att de blir jämnstora. Hur det ska göras praktiskt kommer två nya utredare att bistå med.
När det gäller sammanslagningen av AP 6 och AP 2 så kommer AP 2 att få förändrade placeringsregler för att kunna dra nytta av sexans kompetens och få ytterligare möjligheter att investera i onoterat.
Utrymmet att investera i svenska börsbolag bibehålls genom att justera bestämmelsen som säger att buffertfonderna får äga högst 2 procent av värdet av alla aktier i svenska börsbolag. För de två kvarvarande Stockholmsfonderna höjs gränsen till 3 procent. Den rådande bestämmelsen om att buffertfonderna inte får äga mer än 10 procent av rösterna i ett svenskt börsbolag kvarstår.
Det lagstadgade kompetenskravet för styrelserna skärps. Styrelserna ska fortsatt bestå av nio personer. Bestämmelsen justeras till högst nio ledamöter men endast i syfte att bättre hantera tillfälliga vakanser. Nomineringsrätten för arbetsmarknadens parter kvarstår.
"Vi slår vakt om skattebetalarnas pengar, därför skärper vi kraven på styrelserna och slår ihop några fonder. Idag är det hela fem buffertfonder trots att det finns uppenbara skalfördelar. Det här sänker kostnaderna och ger bättre koll på fondernas verksamhet. Det gynnar alla som jobbar och betalar in till det här systemet", säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
"Dagens besked innebär att kostnaderna för AP-fondsförvaltningen minskar och avkastningen till pensionsspararna och pensionärerna istället kan öka. Det är även positivt att pensionsgruppen ställt sig bakom en modernisering av AP-fonderna, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, (M) ordförande i pensionsgruppen, i ett pressmeddelande som kom nyss.
Inriktningen är att förändringarna ska vara genomförda till den 1 januari 2026.