NYHETSARKIVET
5 mar 2025 17:27
Pensionsmyndigheten får möjlighet att dra in förmåner och utfärda böter vid bidragsbrott
Nu ska Pensionsmyndigheten få möjligheter att dra in på bidrag ur socialförsäkringen om den som ansöker om bidraget har lämnat felaktiga uppgifter i ansökan. Till det kommer att det kan bli böter, eller rättare sagt, sanktionsavgifter, om man farit med osanning.

Och kraven på noggrannhet hos de ansökande skärps, slarv är ingenting som ursäktas. Uppemot 25 procent av felaktigt utbetald ersättning kan påföras från myndighetens sida, som mest 73 500 kr och lägst böter på 2 300 kr. Detta, även om det kan finnas ömmande skäl för att låta bli, vid till exempel hög ålder eller dålig hälsa.

Promemorian innehåller en delredovisning med förslag på hur sanktionsavgifter och bidragsspärr kan utformas i socialförsäkringen för att minska felaktiga utbetalningar och bekämpa bidragsbrott.

En avstängning från en förmån föreslås kunna beslutas av Försäkringskassan och av Pensionsmyndigheten. En avstängning föreslås kunna gälla mellan tre månader och tre år.

Utredningen "En effektivare ordning för att bekämpa bidragsbrott", som letts av Pensionsmyndighetens tidigare chefjurist Mikael Westberg, har bland annat haft i uppdrag att se över och analysera 2021 års bidragsbrottsutrednings förslag om ett administrativt sanktionssystem och en bidragsspärr.

Utifrån denna analys föreslår utredningen justerade förslag som innebär att sanktionsavgifter och avstängning införs i socialförsäkringen, alltså tuffare tag.

Bakgrunden är att 15–20 miljarder kronor från staten varje år försvinner i felaktiga utbetalningar, något som regeringen (och säkert många andra) vill slippa vara med om.
I arsenalen för att få stopp på felaktiga utbetalningar ryms olika skydd i syfte att skydda socialförsäkringen.

Och det är många fel att stävja enligt de uppskattningar som utredningen gjort. Det fattas omkring 70 000 beslut om återkrav varje år. Hela 90 procent av dessa beror på oriktiga uppgifter från enskilda och totalt avkunnas varje år omkring 1 000 domar, strafförelägganden eller beslut om åtalsunderlåtelse.

Vid dagens pressträff nämnde utredare Mikael Westberg bland annat följande införda eller kommande åtgärder för att stoppa felaktiga utbetalningar:

Resurstillskott till myndigheterna, krav för arbetsgivare att redovisa frånvaro i arbetsgivardeklarationen för att undvika att både lön och bidrag (tänk till exempel VAB) utbetalas samtidigt.

Pensionsmyndigheten ska stärka kontrollerna av äldreförsörjningsstöd, garantipension och bostadstillägg för pensionärer.

Dessutom finns förslag i remiss om att den "inre" säkerheten på Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan ska skärpas genom att myndigheterna ska kunna söka i belastnings- och misstankeregistret innan man nyanställer, en sorts säkerhetsklassning.

Ytterligare delredovisning från utredningen väntas i november 2025 och slutredovisning i mars 2026. De nu föreslagna reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907