Svenska folket tycker att regeringen gör för lite för att skapa jämställda pensioner. Det framgår av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SPP.
Bara 14 procent av de tillfrågade tycker att regeringen gör tillräckligt för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors pension.
Bland kvinnor är den andelen bara sju procent.
- Det är ett svagt betyg och regeringen kan göra betydligt mer för att påverka pensionsgapet i Sverige som mångt och mycket kommer av en mycket ojämställd arbetsmarknad, säger Shoka Åhrman, som är sparekonom på SPP.
I undersökningen svarar 63 procent att en bra åtgärd för att uppnå ekonomisk jämställdhet vore att främja lika lön för lika arbete.
- Kvinnors genomsnittslön är idag omkring 90 procent av männens, vilket påverkar pensionen eftersom den i praktiken är uppskjuten lön. En jämställd arbetsmarknad är därför viktigast för att uppnå jämställda pensioner mellan män och kvinnor, säger Shoka Åhrman.
Folksam har också uppmärksammat problemet med att kvinnor får lägre pensioner än män inför den internationella kvinnodagen som inträffar på lördag den 8 mars.
I ett pressmeddelande hävdar Folksam att det kommer att dröja till 2055 innan pensionerna är jämställda, för även om gapet mellan män och kvinnors allmänna pension har minskat under 2000-talet så har det krympt med i genomsnitt endast 0,6 procentenheter per år mellan 20032022.
- Med nuvarande minskningstakt av pensionsgapet blir kvinnor strax under 40 år sannolikt den första generationen med en total pension på samma nivå som män. Att minska pensionsgapet är främst en uppgift för staten, fackförbund och arbetsgivare att hantera, men det finns saker som skulle höja pensionen för många kvinnor, där ett eget sparande och ett mer jämlikt föräldraskap är två exempel, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.
Av SPP:s Novus-undersökning framgår också att det finns stora skillnader mellan vilka risker män och kvinnor är beredda att ta när det gäller att spara och placera pengar, vilket också kan bidra till att kvinnor i genomsnitt får lägre pensioner.
Kvinnor i åldern 18-34 år är bara beredda att lägga 23 procent av sitt totala sparande i aktier eller aktiefonder med hög risk och med stor avkastningspotential. Bland män i samma ålder är 35 procent beredda att göra det.
Skillnaden blir ännu större i åldern 34-49 år. Dessutom handlar färre kvinnor än män med aktier eller aktiefonder, visar undersökningen.
- Vi vet att ett av de effektivaste sätten att höja sin pension är att våga ta investeringsrisker tidigt i sitt liv. Det är viktigt att unga kvinnor i yrkeslivet gör ett aktivt val för sin tjänstepension och premiepension. Ett högre finansiellt risktagande bland kvinnor förväntas öka avkastning i längden och därmed pensionen, ett sparande som kan vara svårt att ta igen senare i livet, säger Shoka Åhrman.
/ Mats Wester