Finansanalytikern Peter Malmqvist, tidigare ordförande i Finansanalytikernas Förening, kritiserar i dag på DI debatt sen planerade sammanslagningen av AP-fonderna, där AP 1 ska läggas ned och AP 2 i Göteborg ska fusioneras med AP 6 i samma stad.
Han menar att det inte finns någon anledning att minska antalet fonder och ser risker att de svenska kapitalmarknaderna utarmas. Detta eftersom en stor andel av det förvaltade kapitalet flyttas utomlands, inte minst i takt med att en allt större andel av kapitalet förvaltas i globala indexfonder där Sveriges andel av den globala aktiemarknaden och bara utgör omkring en procent.
Han anser att AP-fonderna i sin nuvarande form kan hålla en högre andel svenska aktier och skriver:
Statliga Sjunde AP-fonden i PPM är det tydligaste exemplet. Med ett kapital som motsvarar ungefär 70 procent av kapitalet i Första till Fjärde AP-fonden har fonden valt att satsa på global indexförvaltning. Det ger låga kostnader, men har samtidigt medfört att fonden med automatik innehåller 69 procent nordamerikanska aktier. Sverige är uppskattningsvis inte mer än en knapp procent. De fyra AP-fonderna, däremot, har en svensk aktieandel på mellan 20 och 25 procent.
Han menar också att om kapitalet växer, när antalet fonder blir färre är av ondo och minskar möjligheten till konkurrens mellan fonderna.
"Ju större kapitalmassor som förvaltas, desto svårare blir det också att förändra portföljen, liksom att mäta om förvaltningen är effektiv. De fyra AP-fonderna skapar här ett system där den inbördes konkurrensen gör det möjligt att mäta förvaltarnas prestationer mot varandra. Det är en rättvis jämförelse, som historiskt också medfört förändringar av ledningen i vissa av de fonder som långsiktigt släpat efter", skriver Peter Malmqvist idag.
Det är värt att påpeka att han hade samma inställning redan 2012, vilket Pensionsnyheterna drar sig till minnes.