Ulrika Bragg, vd för Försäkringsgirot skriver i ett svar på SPP:s Shoka Åhrmans debattartikel i DI i förra veckan, där Shoka slog fast att pensionsinformationen måste bli tydligare och enklare. Åhrman oroades där av att bara hälften av framtida pensionärer tar del av informationen som distribueras ut till hushållen i det Orangea kuvertet uppfattas som "otydlig".
"Detta borde vara en varningssignal. Inte ens den grupp som snart ska sluta arbeta tycker att pensionsinformationen från Pensionsmyndigheten är tillräcklig för att förstå sin pension", skrev Shoka Åhrman och efterlyste tydligare och bättre information ifrån myndigheten.
Inte heller arbetsmarknadens parter kom undan Åhrmans kritik som vidare påpekade att läget inte var ett dugg bättre där, när det gällde hur spararna uppfattar förmånen som tjänstepensionen innebär.
"Varje dag betalar arbetsgivarna i Sverige in närmare 600 miljoner kronor till tjänstepensionen. Utan insikt i hur tjänstepensionen fungerar kan medarbetare missa möjligheten att påverka sin framtida ekonomi och arbetsgivarna tappa värdet av en viktig personalförmån", skrev Åhrman.
Idag får hon medhåll i DI ifrån Ulrika Bragg, vd på Försäkringsgirot, delägt av SPP tillsammans med SEB, LF och SEB. Hon efterlyser mer engagemang och mer aktiva val bland tjänstepensionskunderna.
"Endast 28 procent av de privatanställda arbetarna har gjort ett aktivt val inom Avtalspension SAF-LO, jämfört med 55 procent av de privatanställda tjänstemännen för ITPK-premie och 39 procent för ITP-premien", skriver Bragg och vill att alla inblandade ska arbeta för att göra pensionsspararna mer medvetna om möjligheten att påverka sin framtida pension genom medvetna val.
"Jag efterlyser en gemensam kraftsamling från arbetsgivare, arbetsmarknadens parter, Avtalat och övriga aktörer i försäkringsbranschen för att sätta tjänstepensionen högre upp på agendan hos den enskilde individen oavsett om man tillhör arbetarkollektivet eller tjänstemannakollektivet. Det är av yttersta vikt att arbetstagaren tar ansvar för sin egen ekonomiska framtid och förstår vilka risker det innebär att förbli oengagerad och passiv kring sina tjänstepensionsval", skriver hon i DI idag.
Pensionsnyheterna kan konstatera att den privata delen av försäkrings- och pensionsbranschen, där ägarna till Försäkringsgirot finns, länge har tyckt att kunderna behöver vara mer aktiva eftersom de passiva kunderna hamnar hos ickevalsalternativen Alecta respektive AMF. Det innebär att tjänstepensionspremierna då går de privata bolagen förbi.
Därmed inte sagt att man som sparare inte behöver ha koll, men viktigast är nog inte att välja bolag utan att välja en adekvat risk och en låg avgift.