Den 7 mars skrev Pensionsnyheterna om hur de högre avsättningarna till de kommunala och statliga pensionerna kunde leda till högre pensioner i sektorn och på sikt bidra till att jämna ut könsskillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner.
Fackförbundet Akavias rådgivare och förhandlare Olle Kvarby påpekar dock att det inte är riktigt så stora skillnader som Pensionsnyherterna gör gällande i artikeln. Så här skriver han till redaktionen:
"Hej, en kommentar om Mats Westers artikel om kommunala tjänstepensionerna. Det ni inte skriver om är att i vart fall inom ITP så har en klar majoritet av tjänstemännen flexpension också. Som över tid kommer att komma upp i 2 procent. Motsvarande finns på många håll inom SAF-LO också."
Vänliga hälsningar,
Olle Kvarby
Förhandlare/rådgivare
SVAR: Det är alldeles riktigt att de flesta privatanställda har Flexpension, även om storleken på avsättningen varierar mellan olika områden. Varierar gör också hur långt man har kommit mot målet på en avsättning på två procent.
En fördel för anställda inom kommuner och regioner är att tjänstepensionspremierna börjar betalas så snart man börjar jobba, medan det är 25 år som gäller inom ITP1. Det kan också vara värt att komma ihåg att syftet med Flexpension också är att möjliggöra en flexibel övergång till pension genom deltidspensionering, men det är klart att vi borde ha tagit med Flexpension i jämförelsen vi gjorde.
Vi får helt enkelt erkänna att vi faktiskt blev lite omotiverat glada över att pensionsgapet mellan män och kvinnor skulle kunna stängas lite snabbare än övriga ganska dystra prognoser. Nu ser det mörkt ut igen.
Mats Wester, Pensionsnyheterna