Dagens besked att FI ger en varning till Pensionsmyndigheten för investeringen i Heimstaden Bostad, där totalt 2,7 miljarder kr av pensionsspararnas pengar satsat behöver inte vara en dålig affär. Åtminstone inte ekonomiskt, även om norske Ivar Tollefsen i avtalet med investorerna alltid har trumf på hand genom att kontrollera majoriteten av rösterna.
Ankarinvesteraren Alecta, som Pensionsmyndigheten tog rygg på har ifrågasatt Tollefsens aktieägaravtal och försökt att förhandla om det, har dock gått på pumpen. Åtminstone hittills.
FI anser nu att Pensionsmyndigheten inte uppfyllt lagens krav på investeringarna som gjordes för spararna som växlat in sina fondinnehav i myndighetens tradförsäkring. Detta som ett sätt att skydda sig mot volatilitet i utbetalningarna under pensionärstiden.
Värt att ha i minnet är att den tradförsäkringsrörelse som Pensionsmyndigheten driver, inte lyder under samma regelverk som tjänstepensionsföretag. Istället är det lag om Pensionsmyndighetens försäkringsverksamhet i premiepensionssystemet (2017:230) som styr hur man får investera. Och där står under rubriken riskkontroll:
"Investeringar får endast göras i sådana finansiella instrument och andra tillgångar vars risker Pensionsmyndigheten kan identifiera, mäta, övervaka, hantera, kontrollera och rapportera."
Det tycker FI inte att Pensionsmyndigheten levt upp till och därför ger man myndigheten en varning och har ytterligare synpunkter...
Trots att tradförsäkringen hos Pensionsmyndigheten om några år kommer att växa till den kanske största försäkringsrörelsen, så sköts den fortfarande av ett fåtal personer. Dessa ska bereda ärenden för styrelsen som ska fatta beslut om investeringar, placeringsstrategi och riskkontroll. Kort sagt, en liten låda inom myndigheten som ingen verkar vilja bry sig om på riktigt, vilket är en viktig anledning till kritiken från FI idag.
Lösningen borde vara enkel. Låt Fondtorgsnämnden handla upp tjänsten för att driva tradverksamheten som ett riktigt livbolag. Inte skulle väl Skandia Liv eller Folksam vara nöjda med att låta några få byråkrater ha ansvaret för deras miljardportföljers strategiska allokering?
Och även om ansvaret ytterst bör ligga hos myndigheten när det gäller hur man ska investera för att ge spararna så bra pensioner som möjligt, så finns det professionella aktörer som visat hur man gör.
Fondtorgsnämnden har ju visat att man kan fungera i sin nuvarande form. Varför inte knoppa av tradrörelsen och lägga den i händerna hos professionella aktörer med erfarenhet och skapa en myndighet i någon form där man effektivt kan etablera en tydlig riskkontroll, rimliga placeringsstrategier och på så sätt skapa bättre villkor för pensionsspararna?
Det krävs helt enkelt resurser för att driva ett livbolag men eftersom premiepensionen är något av en främmande fågel i socialförsäkringsvärlden så kan det vara svårt att ta in kapitalförvaltningsfrågor när det här ligger under Socialdepartementets domvärjo.
Det kan även förklara varför resurserna till tradrörelsen behandlas styvmoderligt i budgetförhandlingarna.
Eftersom det handlar om finansiella och försäkringstekniska frågor vore det bättre om detta kunde läggas under Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), och att socialdepartementet fortsatt får vaka över socialförsäkringsfrågorna, tänker Pensionsnyheterna.