NYHETSARKIVET
15 mar 2012 12:32
Telia förbereder sig för nya IAS19
I juni 2011 beslutade IASB, International Accounting Standards Board, om ändringar i redovisningsstandarden för pensionsförpliktelser IAS 19. Förändringen innebär att det inte längre blir möjligt att amortera av aktuariella vinster och förluster enligt den så kallade korridormetoden. Den har annars gjort det möjligt att inte direkt ta uppkomna försäkringstekniska underskott rakt av mot eget kapital utan man kan rulla underskott framför sig och amortera dem över tid. Med den metoden har det genom åren samlats upp miljarder i underskott i de svenska storbolagen, framför allt från de förmånsbestämda pensionsplanerna.

Men från och med den 1 januari 2013 ska det som gömts i snö komma upp i tö, eftersom alla gamla underskott då ska tas upp och dras direkt mot eget kapital.

I takt med att årsredovisningarna nu börjar komma går det att få en bild av vilka underskott de svenska storföretagen har i sin pensionsskuldsredovisning. Telia Sonera, som släppte sin årsredovisning häromdagen, hade för 2011 ett totalt underskott på drygt 3,1 miljarder kr vilket var en rejäl ökning från fjolårets 645 miljoner kr.

Telia Sonera förklarar ökningen med främst lägre diskonteringsränta i kombination med att avkastningen på pensionsstiftelsernas tillgångar inte nådde upp till den förväntade avkastningen på 4,9 procent. Totalavkastningen på portföljen blev 0,5 procent varför det uppstod en förlust motsvarande 4,4 procentenheter i förhållande till förväntningarna.

- Hur stor effekten blir när man slopar korridormetoden beror på vilka ackumulerade aktuariella vinster/förluster man har vid årsskiftet 2012-2013. Jag anser, för egen del, att det är naturligt att korridormetoden tas bort eftersom den redan är borttagen i det amerikanska regelverket. Vidare innebär det också att principen att intäkter och kostnader ska finns antingen i resultaträkningen eller i balansräkningen levs upp till. Korridormetoden innebar att man sköt kostnader/intäkter framför sig. Det vill säga att det fanns kostnader/intäkter utanför bolagets resultatbalansräkning, säger Lars Göran Eidstrand, som arbetar med koncernredovisning på Telia Sonera, till Pensionsnyheterna.

Enligt årsredovisningen uppgick nuvärdet av TeliaSoneras pensionsförpliktelser per den 31 december 2011 till 22 942 miljoner kr. För att säkra dessa förpliktelser har TeliaSonera pensionsstiftelser, vars förvaltningstillgångar uppgick till 19 774 miljoner kr baserat på gällande marknadsvärden per den 31 december 2011.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907