Just nu pågår förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och PTK om hur frågan om samordningen mellan ITP och andra pensionsplaner ska göras i framtiden. Den frågan lämnades öppen när det nya pensionsavtalet undertecknades och har istället blivit till hemläxa för förhandlarna. Ingenting är ännu klart men enligt uppgifter till Pensionsnyheterna är huvudspåret nu att man från och med årsskiftet kommer att upphöra med samordningen mellan ITP och andra pensionsplaner. Det är något som man för övrigt redan upphört med på de statliga och landstingskommunala områdena.
Om man slopar samordningen blir det inte längre möjligt att räkna in tjänstetid som en anställd tjänat in i andra planer innan ett ITP-inträde sker. Det gör att en person som till exempel kommer ifrån en kommun efter 20 års tjänst inte samordnar in sin kommunala tjänstetid. Istället får en läkare som går ifrån ett landting till privat tjänst bara sitt fribrev ifrån sin tidigare pensionsplan och börjar på noll i ITP.
En viktig anledning till att parterna tänker i de här banorna är att samordningen ofta gjort att de privata arbetsgivarna fått subventionera anställda som kommit in ifrån andra avtalsområden, eftersom förmånerna ofta varit bättre i ITP-planen än i andra så kallade ITP-liknande planer.
Men det är en stor förändring som kan skapa "vinnare" och "förlorare" beroende på den anställdes tidigare pensionssituation. Och det är helt klart att det skyddsnät som samordningen har inneburit försvinner. Och om man slopar samordning mellan ITP 2 och ITP 1 så kan en anställd som haft ITP 1 komma tillbaka till ITP 2 och ändå tjäna in fulla förmåner eftersom det finns sju "friår" i ITP eftersom det där räcker med en tjänstetid på 30 år och den maximala tjänstetiden från 28 år till 65 är 37 år.