I dag tillsatte Pensionsgruppen formellt en utredning av premiepensionssystemet. Ansvarig för utredningen blir Stefan Engström.
Översynen ska göras mot bakgrund av de syften som angavs med premiepensionssystemet i pensionsuppgörelsen. I uppdraget ingår bland annat att analysera vilken spridning i avkastning som premiepensionssystemet skapar på sikt. Att analysera sambanden mellan spararnas antal fondbyten och nivå på avkastningen.
Man ska också analysera på vilket sätt och i vilken utsträckning som premiepensionssystemet bidrar till att sprida risken i den allmänna pensionen och föreslå möjliga förbättringar av premiepensionssystemet.
- Blev premiepensionssystemet som det tänkt? Är det rimligt med 806 fonder att välja mellan och att många väljer en gång och sen aldrig mer, sa socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), när han presenterade utredningen på seminariet Terminsstart Pension som arrangeras av Pensionsnyheterna i dag.
Han är noga med att betona att Pensionsgruppen inte gett utredningen i uppdrag att föreslå en neddragning av antalet fonder. Eller för den delen att peka på några speciella reformer som man gjorde i AP-fondsutredningen.
- Ska man ha ett premiepensionssystem måste det finnas ett visst mått av valfrihet för individerna. Men vi har inte lagt några restriktioner i utredningsuppdraget, säger Ulf Kristersson.
I stället är det just en bred översyn av premiepensionssystemet som han vill se, och i utredningsuppdraget ingår också att lämna reformförslag.
- Jag tror att när premiepensionssystemet sjösattes var det väldigt få som visste exakt hur utfallet skulle bli. Och jag tycker det är helt legitimt att se över om det blev som vi ville. Men det är klart, hade vi inte sett att det finns förbättringspotential hade vi inte tillsatt någon utredning, säger Ulf Kristersson.
Huvudansvarig för översynen blir Stefan Engström. Stefan Engström doktorerade 2001 vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har under många år både forskat och arbetat med pensionsfrågor och har tidigare varit anlitad som rådgivare av Riksrevisionen, Finansdepartementet, Premiepensionsmyndigheten och AP-fonder.
Utredningen ska vara klar den 30 april 2013.