NYHETSARKIVET
15 feb 2008 12:22
Snart klart med nytt avtal för de kommunala bolagen
Det finns en liten rest av den gamla strukturen från de kommunala pensionsavtalen kvar, efter det att nya KAP-KL trätt i kraft. Det gäller de kommunala bolagen som lyder under det så kallade PA-KFS-avtalet som fortfarande i allt väsentligt påminner om det gamla kommunala avtalet, med en stor andel förmånsbestämd pension och med en kompletterande ITPK-lik premiebestämd del, som utgår med 1,5 procent av lönesumman.

Enligt Annika Falk, ombudsman på Kommunal, kommer man snart att vara redo att skriva under ett nytt avtal som kommer att bli mycket likt de avtal man har i den privata sektorn i ITP 1, fast bättre.

Arbetsgivarna i KFS, kommunala företag i samverkan, vill ha ett premiebestämt avtal och det kan kommunal tänka sig att gå med på.

Nivåerna på premierna kommer troligen att landa på det som numera är norm, alltså 4,5 procent av lönesumman under talet och 30 procent därutöver. Men Annika Falk vill ändå se till att de anställda på KFS-området kommer att få bättre villkor än de privatanställda och inte bara kopiera ITP 1.

Uppgifter till Pensionsnyheterna gör gällande att man troligen kommer att skapa en övergångstrappa som gör att man kan migrera över ifrån den planen snabbare än vad som sker i det nya ITP-avtalet som vid starten hade en 37-årig övergångsperiod.

- Vi har redan idag ett avtal som ger bättre efterlevandeskydd eftersom avtalet idag ger pension på 15 procent av lönen (pensionsunderlaget) i fem år. Det vill vi bevara och inte låta de anställda betala själva för efterlevandeskyddet via sina premier, så som man gör i det nya ITP 1-avtalet, säger hon.

Utan att lova något säger hon att en preliminär principöverenskommelse om ett nytt avtal kan vara klart redan den 25 februari, alltså om mindre än två veckor.

Men det kan dröja innan ett premiebestämt avtal kan sättas i sjön. Först måste man enligt Annika Falk ge överenskommelsen ”kött och blod” vilket innebär att man ska bestämma sig för vilka bolag som ska vara valbara och hur dessa ska handlas upp. Dessutom behöver man bestämma sig för en valcentral och även vilket ickevalsalternativ man ska ha.

- Jag tror inte att det är realistiskt att tro att ett nytt avtal kan träda i kraft före den 1 januari 2010, säger Annika Falk.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907