Idag på morgonen publicerade Finansinspektionen en ny diskonteringsränta för försäkringstekniska avsättningar i livbolagen.
Den nya modellen innebär att man istället för FI:s tidigare modell med högsta ränta ska använda sig av marknadsräntan för statsobligationer. Den här förändringen har redan genomförts på tjänstepensionsförsäkringar men från och med den 1 april ska samma modell användas för privata pensions- och kapitalförsäkringar.
Syftet med modellen är att bolagen bättre ska kunna hantera sin ränterisk, öka genomlysningen av bolagens finanser och uppnå en bättre samstämmighet mellan tjänstepensionsförsäkring och övrig livförsäkring. Dessa förbättringar bör komma spararna till del i form av högre avkastning, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.
En engångseffekt blir att bolagens försäkringstekniska avsättningar, alltså värderingen av de framtida utbetalningarna minskar i rådande ränteläge. I de åtta pensionsbolag som står för 95 procent av marknadens åtaganden, frigörs cirka 22 miljarder kronor. Beloppet, som därmed kan placeras friare, kommer fortfarande att tillhöra försäkringstagarna.
De åtta bolagen är Skandia Liv, SEB Gamla, SEB Fondförsäkring, Folksam Liv, Nordea liv I, Nordea Liv & Pension, Länsförsäkringar Liv samt Handelsbanken Liv.
De beslutade ändringarna påverkar inte mätningarna av risk i trafikljusmodellen eftersom värderingen av åtagandena för livförsäkring där redan sker till en marknadsmässig ränta.
Tidigare har FI årsvis och sedan 2006 månadsvis fastställt diskonteringsräntan.