EU-kommissionen har remitterat ett förslag till lagstiftning om behandlingen av försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende. (KOM(2007) och KOM(2007)746 slutlig.)
Syftet med den nya lagstiftningen är att förtydliga momsreglerna och deras tillämpning på området för finansiella tjänster eftersom de redan harmoniserade reglerna i Europa tolkas olika i medlemsstaterna.
Skatteverket, som idag publicerat sitt yttrande till förslaget är kritisk till många av kommissionens förslag och anser att det kan leda till att överskådligheten och förutsägbarheten när det gäller vilka typer av tjänster som ska omfattas av momsplikt och vilka som inte ska göra det behöver förtydligas.
- Syftet med förslaget är jättebra men om det här förslaget går igenom så lär det inte bli enklare att tolka reglerna. Det kommer att bli svårt att bara utifrån skrivningarna bedöma om en transaktion ska omfattas av skatteplikt eller inte och även om man vet det måste man även kolla om den som genomför transaktionen är skattepliktig eller inte, säger Karin Korpinen till Pensionsnyheterna.
Skatteverket anser att det undantagna området för försäkringstjänster och finansiella tjänster måste framgå av mervärdesskattedirektivet och att förordningen endast ska exemplifiera vilka tjänster som är respektive inte är att hänföra till respektive undantagen kategori.
Skatteverket efterlyser tydligare definitioner och gränsdragningar beträffande betalningstjänster. Dessa nämns knappt i förslaget.
Det måste också tydligare framgå i vilka fall en s.k. outsourcad tjänst eller en förmedlingstjänst kan anses vara en undantagen försäkringstjänst eller finansiell tjänst.
I förslaget finns också ett förslag som innebär att företag i den finansiella sektorn ska ha möjlighet att välja om de vill vara momspliktiga eller inte, något som skatteverket avstyrker.
- Det står inte om den frivilliga skattskyldigheten ska gälla alla transaktioner eller om man ska kunna välja vilka man vill ska omfattas av skatteplikt, något som måste förtydligas, säger Karin Korpinen.