De svenska mäklarna lär kunna räkna med kongelig norsk uppvaktning när Storebrand tar över SPP i januari. Enligt Storebrands vd Idar Kreutzer är just kontakten med mäklarna något som han tänker förbättra med hjälp av sina erfarenheter ifrån Norge.
Han vill också se till att SPP framöver kan leverera konkurrenskraftig avkastning, något som det varit lite si och så med under Handelsbankstiden. Men alla anställda ska vara kvar - utan dem kan SPP inte växa berättar Idar Kreutzer för Pensionsnyheterna.
De svenska avtalsparterna har stärkt greppet om tjänstepensionsmarknaden rejält och etablerat helt nya och lägre prisnivåer. Tror du att det är de priserna som kommer att gälla framöver?
- Jag tror att vi måste lägga en bas i tjänstepensionsmarknaden precis som i alla andra marknader. Det som för det första avgör priset är hur komplicerad produkten är. Om du har ett komplext behov som du vill ha täckt, kan du få en sådan produkt men då får du betala mer eftersom den typen av produkter är svårare att producera.
- Det andra är hur mycket kompetens du lägger in och det tredje är hur mycket risk som läggs in i produkten. Om vi skapar enkla produkter som är enkla att producera och som täcker enkla behov med låg risk och med ett litet kompetensinnehåll går de att göra billigt.
- Jag tror att vi kommer att få se en mycket större grad av marknadsdifferentiering precis som vi sett i Norge. Där har vi både lågmarginalprodukter som vi säljer massvis av och produkter som ger höga marginaler. Vi klarar av att tjäna duktigt med pengar på båda. Hemligheten är att skapa affärsmodeller som står i förhållande till de tjänster du erbjuder. Om du inte klarar det så kommer du inte att klara dig i konkurrensen.
När avtalsparterna valde ut bolag till den nya ITP-planen valdes inte SPP ut. Hur ska ni göra för att komma med nästa gång?
- För det första är det produktutbudet. För det andra är det produktinnehåll och det tredje handlar om de möjligheter vi kan presentera framöver. En upphandling där SPP inte kommer med som valbart alternativ är ingen bra upphandling. Men vi vet ju båda att avkastningen i SPP inte har varit så bra som den borde och det kommer vi att göra något åt.
Vadå?
- Det har jag inte tänkt att säga så mycket om.
Men det finns ju många kunder som är besvikna över avkastningen i SPP.
- Asset Liability Matching i ett livbolag, som är en del av en stor bank skapar en annan sorts hänsyn än vad som kan gälla med en renodlat ALM i ett livbolag som kan fokusera på en renodlad tjänstepensionsprodukt. Där har du en del av hur vi tänker.
Hur länge har ni diskuterat med Handelsbanken innan det blev affär?
- Vi har känt Handelsbanken länge och SPP ännu längre och har ju haft bolag tillsammans med dem i Nordben och Euroben. Den process som lett fram till den här affären har bara pågått under de senaste veckorna.
Hur mycket kommer du att försöka se till att SPP följer Storebrands väg? Kommer du att skicka hit några överrockar ifrån Norge som ska se till att vd Göran Holgerson följer Storebrands ledstjärna?
- Jag tror inte på den typen av styrning. Det här är en kompetensbusiness. En av de saker vi köper i SPP är ju en fantastisk kompetens med en massa duktiga människor där 40 procent varit anställda i mer än 10 år. Vi kommer att vilja ha alla med om vi ska klara av att växa. Men vi har nog vissa saker vi kan lära dem på samma sätt som att de har saker som de kan lära oss.
Vad kan Storebrand lära SPP?
- Vår marknadsandel på ny affär i Norge är 36 procent och andelen mäklarsåld försäkring är 45 procent. SPP:s marknadsandel på ny affär är sju procent och tre procent går genom mäklare. Jag tror att vi kan tillföra något när det gäller distribution via mäklare.
Hur ska ni få de svenska mäklarna att tycka om SPP igen? Ska ni betala högre ersättningar?
- Att bara köpa sig vänner tror jag är alltför enkelt, men man måste fundera över provisionsstrukturen. Om vi kommer fram till att vi har en provisionsstruktur som inte är konkurrenskraftig så är det ingen bra utgångspunkt om man ska gå in på marknaden här. Vi måste vara konkurrenskraftiga i alla delar av värdekedjan, provisioner, struktur, avkastning, time to market, allt.
Vilka ser ni som era svåraste konkurrenter i Sverige. Vilka ska ni stjäla marknadsandelar av?
- Vi tänker inte så. Jag har stor respekt för alla som finns i Sverige, det är duktigt folk som alla gör så gott de kan. Det är kjempefint.
SPP har idag inte full flytträtt på hela det förmånsbestämda beståndet. Tänker ni ordna den möjligheten om lagen ändras så att flytträtt tillåts igen?
-Det är för tidigt för att säga något om det.
Pensionsnyheterna Analys nr 2/07