Den Schweiziska banken EFG, som under flera år varit stora på den svenska marknaden för institutionella placerare, till exempel kommuner, landsting och kyrkliga samfälligheter, har tvingats stänga en fond som placerat i amerikanska kommunobligationer.
Den strukturerade produkten har gjort det möjligt att investera i amerikanska kommunobligationer som haft en skattefri utdelning, något som gjort att man kunnat nå högre avkastning än vid motsvarande placeringar i statsobligationer.
Nu har det dock visat sig att placerarna, alltså kommuner, landsting och andra institutioner missbedömt risken för kreditoron som började prägla marknaden i höstas och som gjort att snart sagt allt som inte är statsobligationer har fått skräpobligationsstatus.
Enligt fondens reglemente ska den avvecklas om tillgångarna värderas till under 50 procent av det egna kapitalet, en sorts stop-loss utfästelse.
- Den situationen inträffade redan i februari men sedan dess har ju värdet minskat ännu mer till följd av oron på marknaden och i dagsläget är det nog bara några procent kvar av det insatta kapitalet, säger finanschef Åke Göransson på Sveriges kommuner & Landsting, till Pensionsnyheterna.
I en av förbundets stiftelser, den som tidigare låg under landstingsförbundet men som nu ingår i en större gemensam stiftelse har man haft en mindre placering i den nu kraschade fonden.
- Det handlar om en förlust på ett par miljoner kr, säger Åke Göransson, som menar att man fått lite plåster på såren eftersom man sedan 2004 fått hög avkastning, även om de investerade pengarna nu har gått upp i rök.
Enligt uppgifter i Placera.nu handlar det om 1,3-2 miljarder kr som nu gått upp i rök i fonden.
- Det finns viss risk för att kunder investerat i den här produkten och trott att de haft en kapitalgaranti och att de alltså inte kunnat förlora sitt insatta kapital , säger Åke Göransson.
Verkligheten har nu visat att det inte fanns någon sådan garanti och snart lär det synas vilka som valt att placera i den här produkten. Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna ska Östersjöstiftelsen ha haft 300 miljoner kr placerade i den här typen av produkter via EFG.
EFG redovisade sitt bästa resultat någonsin under 2007 och på bankens hemsida står att banken under 2007 gjorde en vinst på omkring 1,6 miljarder kr, en ökning med 44 procent jämfört med 2006.