NYHETSARKIVET
10 okt 2013 11:52
Nya standarden ger lägre premiepension - i prognoserna
Den nya standard för pensionsprognoser som presenteras i dag omfattar allmän pension, tjänstepension och privat pension. Den omfattar också ett för alla kapitalplaceringar gemensamt avkastningsantagande. Det innebär att prognosen för premiepension blir lägre i nästa års orange kuvert än tidigare.

”Principen bakom standarden är att prognosen ska svara på frågan " Om jag fortsätter att arbeta och spara som i dag, vilken pension kan jag då förväntas få?" Prognosen ska anges i dagens lön- och penningvärde, eftersom det ska vara lätt att förstå vad pensionen kan räcka till om pensionsspararen jämför med den lön hon eller han har i dag. Prognosen bortser därför från att både att penningvärdet kan försämras, och att inkomsterna ökar”, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

När det gäller avkastningsantagandet räknar man med en bruttoavkastning på 6,5 procent om året för globala aktieplaceringar och 4 procent på långa räntebärande placeringar. Det bakomliggande antagandet är en real kapitalavkastning på 3,9 procent, före avdrag
för avkastningsskatt och avgifter.

För att prognosvärdet ska ge en korrekt relation till den nuvarande inkomsten uttrycks avkastningen i prognosen som en ”överavkastning”, alltså hur mycket kapitalavkastningen överstiger den generella
löneutvecklingen. Med ett antagande om en framtida lönetillväxt i fasta priser på 1,8 procent innebär det att i prognosen används avkastningen (”överavkastningen”) 2,1 procent.

”Sedan måste man komma ihåg att detta är en prognos. Ingen vet hur framtida arbetsliv eller ekonomisk utveckling kommer att bli. Pensionen kan bli mindre, och den kan bli högre. Men även en osäker prognos, uttryckt i kronor i månaden, är den information som för de allra flesta ger en enkel och begriplig bild av den framtida pensionen. Och då är det viktigt att informationen är densamma oavsett vem som räknat ut prognosen”, säger Arne Paulsson.

Eftersom prognoserna även rymmer kollektivavtalade tjänstepensioner har man skapat schabloner för avgiftsuttagen i de respektive planerna. Då har man använt sig av avgiften i de olika ickevalsalternativen plus den premieavgift som tas ut av valcentralerna.

För individuell traditionell försäkring använder man ett antagande om en försäkringsavgift på 100 kr plus 0,7 procent av kapitalet. Fondförsäkringen antas kosta 200 kr i försäkringsavgift plus 1,5 procent av kapitalet.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907