Nu svarar också Svensk Försäkring på IASBs förslag om en global redovisningsstandard för försäkringsavtal, IFRS 4. I sitt svar lyfter Svensk Försäkring fram tre frågor som man menar är av särskild vikt för den svenska försäkringsmarknaden. Det gäller presentation av resultateffekter till följd av förändrad diskonteringsränta, vissa regler som särskilt träffar ömsesidiga försäkringsbolag och vissa regler för bolag som tecknar fondförsäkringsavtal.
Svensk Försäkring avstyrker IASBs förslag på obligatorisk redovisning av diskonteringsränteförändringar i Övrigt totalresultat. Man menar att affärsmodell och strategi för att matcha tillgångar och skulder ska vara avgörande för valet mellan att presentera diskonteringsränteförändringarna i Årets resultat eller i Övrigt totalresultat.
Svensk Försäkring kritiserar också metoden för att beräkna effekter av diskonteringsränteförändringar, vilka föreslås utgå från historisk diskonteringsränta vid avtalets tecknande. Blir IASBs förslag verklighet tvingas försäkringsbolagen lagra två diskonteringsräntekurvor för varje enskilt försäkringsavtal. Något som kan medföra stora kostnader för systemförändringar utan ökat informationsvärde. Svensk Försäkring föreslår istället en beräkning som utgår från diskonteringsräntan vid rapporteringsperiodens ingång respektive utgång.
Svensk Försäkring framhåller också vikten av att den framtida standarden fungerar för försäkringsavtal tecknade av ömsesidiga försäkringsbolag. IASBs förslag för en alternativ skuldvärdering som speglar tillgångarnas värde, passar för avtal tecknade av ömsesidiga bolag, men metoden behöver utvecklas vidare och kan förenklas.