De långa marknadsräntorna har stigit markant under året och det har påverkat livbolagen. Dels har värdet på skulden för garantiåtaganden minskat, dels har värdet på obligationer sjunkit. Sammantaget är dock den långsiktiga effekten positiv. Det skriver Söderberg & Partners i sin Livbolagsanalys.
Men den stärkning av solvensgraden som det här för med sig för bolagen fördelas ojämnt. Finansiellt svagare bolag som SPP, Nordea och Handelsbanken har matchat sin ränterisk och har därmed gått miste om en stor del av solvensökningen. Samtidigt som AMF, som är det finansiellt starkaste bolaget enligt analysen, har väldigt kort duration på sina tillgångar.
De svagare bolagen, som tvingats att helt eller delvis matcha sina skulder, har därför inte påverkats lika positivt som de starkare livbolagen under 2013. Hos de starkaste livbolagen rapporteras nu solvensnivåer som vi inte har sett på mycket länge, medan de svagare bolagens solvens har stärkts med ett par procentenheter, skriver man i analysen.
Det här förhållandet kommer också att slå igenom på framtida avkastning menar man.
På lång sikt bedömer vi att totalavkastningen främst beror på tillgångsallokeringen och kostnadsnivån, varför vi tror att de finansiellt starka livbolagen fortsatt kommer att hålla en hög aktieandel och därmed också leverera en god totalavkastning, skriver man i analysen.