De som säljer olika typer av indexobligationer på marknaden måste ta ett ansvar för att köparna av instrumenten också begriper vad de köper och vilka risker som finns i instrumenten.
Enligt Finansinspektionen har det varit si och så med den saken och idag har Finansinspektionen skickat brev till Svenska Fondhandlareföreningen och påpekat att säljare av indexobligationer måste beakta att det är fråga om komplicerade produkter som inte kan likställas med enkla aktie- eller obligationsfonder.
FI skriver att det finns krav på att den information som ges om instrumentets kännetecken ska kunna förstås av en genomsnittlig kund. FI bedömer att den information som idag ges om indexobligationer generellt behöver förbättras för att detta krav ska anses vara uppfyllt.
FI anser att kunderna sannolikt har betydande svårigheter att skapa sig en uppfattning om risker, möjligheter och avgifter vid köp av indexobligationer.
- Vi har reagerat på olika avarter i marknaden där vi bland annat sett och regerat på den information som till exempel banker lämnat på sina hemsidor. Det finns exempel där vi ansett att den information som lämnats sannolikt inte går att förstå för en vanlig konsument, säger Eriks Saers, chef för marknadstillsynen på Finansinspektionen, till Pensionsnyheterna.
I ljuset av den senaste tidens oro på kreditmarknaden, som fått till följd att ett antal strukturerade produkter nu blivit i det närmaste värdelösa, är det tydligt att långt ifrån alla känt till vilka risker som varit förknippade med instrumenten i fråga.
De som nu drabbats har dock institutionella placerare och de förväntas förstå de risker som är förknippade med de instrument de köper och är inte de som FI ömmar om med sitt brev.
Det finns säkert investerare även på den institutionella sidan som nu, med facit i hand, skulle ha velat förstå vilka risker som varit förknippade med de produkter de köpt men inte förstått.