Den brittiska regeringen överväger att införa ett avgiftstak för fonder i premiebestämda pensionslösningar. Enligt ett förslag som nu är ute på remissrunda ska det antingen införas en avgiftsgräns på 0,75 och 1,0 procent av kapitalet eller en mer flexibel lösning med ett krav på fondbolagen att förklara för sina kunder varför deras avgifter överstiger 0,75 procent.
Vi vill göra vad som går för att öka transparensen av pensionsplanernas avgifter och se om det finns en möjlighet för regeringen att påskynda det, säger Storbritanniens pensionsminister Steve Webb i förordet till den utredning som nu är ute på remiss. Det uppger den brittiska pensionsnyhetstjänsten IPE.
Reaktionerna hittills har som väntat varit blandade. National Association of Pension Funds, NAPF, menar att det är viktigare att se till vad man som sparare får för avgiften än själva avgiften i sig.
Fackförbundens samarbetsorganisation TUC vill gå längre än förslaget och sätta gränsen vid 0,5 procent, men menar att ett avgiftstak på0,75 procent är ett steg i rätt riktning.
Reaktionerna från pensionsfonderna har däremot varit rätt så ljumma. Enligt sajten Pensions Week menar de flesta pensionsfondsförvaltare som de talat med att de redan ligger en bra bit under den föreslagna lägstanivån.
Taket ska enligt det liggande förslaget träda i kraft redan i april nästa år.
Förslaget liknar i stora stycken det förslag som las fram i Stefan Engström utredning Vägval för premiepensionen. Där föreslogs att det ska införas ett avgiftstak för premiepensionsfonderna. Där föreslås ett tak för avgiftsuttag på 1,5 procent i bruttoavgift inom premiepensionssystemet, alltså före avgiftsrabatten. Anledningen till det svenska förslaget är att minska incitamentet för rådgivningsbolagen att använda sig av egna fond-i-fonder för att komma runt förbudet mot massfondbyten.