De märkliga händelserna kring Familjeföretagens Pensionsstiftelse fortsätter. Nu har Länsstyrelsen beslutat att upphäva en överflyttning av pensionsutfästelser från ett bolags andel av stiftelsen till ett annat företags andel eftersom överflyttningen gjorts på felaktiga grunder.
Länsstyrelsen omprövar sitt tidigare beslut att låta ett pensionstryggande överföras från Familjeföretagens Pensionsredovisnings andel av en pensionsstiftelse till Familjeföretagens Pensionsgaranti ABs andel av samma stiftelse. I det nya beslutet kommer man fram till att en sådan överföring inte får göras.
Det var i slutet av 2011 som pensionsstiftelsen begärde att möjlighet för en kvinna att övergå från företrädaren Familjeföretagens Pensionsredovisning i Värmland, FPR, till efterträdaren Familjeföretagens Pensionsgaranti, FPG, och att pensionstryggandet skulle överflyttas från företrädarens andel i stiftelsen till efterträdarens andel. Länsstyrelsen medgav ansökan i januari förra året.
I augusti i år begärde Familjeföretagens Pensionsredovisning att Länsstyrelsen skulle ompröva beslutet så att den pensionsreserv som överförts skulle föras tillbaka. Enligt bolaget har kvinnan inte haft tillstånd att inneha anställning i det andra bolaget och hon har inte varit behörig att begära överföring av pensionstryggandet.
Det här ärendet handlar inte heller bara om överföringen av en utfästelse. FPR företräder genom fullmakt arbetsgivare som tryggar sina pensionsutfästelser i Familjeföretagens pensionsstiftelser. För att en fullmakt ska vara verksam krävs att den som innehar fullmakten också har en pensionsreserv i stiftelsen. Genom att begära överföring av pensionstryggandet har kvinnan gjort så att FPR inte längre kan företräda sina uppdragsgivare. Överföringen har istället gjort att FPG, som är helägt av kvinnan själv, kan använda företräda klienter i samma sammanhang.
Länsstyrelsen skriver i sin bedömning att det framgår att kvinnan inte haft mandat att ansöka om överföringen själv och att hon dessutom varit jävig både i sin egenskap av företrädare för FPR, som företrädare för FPG och som pensionsborgenär. Enligt beslutet har det inte heller gjorts någon överföring av näringsverksamhet mellan de två bolagen som rättfärdigar ett övertagande av pensionsansvar.
Som Pensionsnyheterna nyligen rapporterade har själva pensionsstiftelsen anklagats för att inte sköta verksamheten enligt de regler som finns i Tryggandelagen, bland annat hur man ska hantera pensionstryggandet för företag som likviderats eller gått i konkurs och hur inflytandet fungerat för arbetstagare respektive arbetsgivare i styrelsen.
Länsstyrelsen i Stockholm har tröttnat på stiftelsen och vägrar nu registrera de nya ledamöter som stiftelsen föreslagit efter det att den gamla styrelsen avgick i somras.
Länsstyrelsen har också satt styrelsen under förmyndare. Genom att förordna advokat Magnus Dahlgren som ny och oberoende ordförande och pensions- och stiftelsekonsulten John Bjerker som tillfällig ledamot i styrelsen för att tillvarata de anställdas intresse.
Det nu fattade beslutet innebär alltså att Familjeföretagens Pensionsredovisning i Värmland, FPR, får tillbaka makten över stiftelsen genom att de får rätt att använda fullmakter från Familjeföretagens Pensionsgaranti, FPG.