Sjunde AP-fondens förvaltning kan förbättras så att den bättre svarar mot de krav som fondens tre miljoner sparare kan ställa. Det menar Riksrevisionen som granskat Sjunde AP-fondens förvaltning av ickeväljarnas kapital i PPM-systemet. Bland annat menar man att det är tveksamt att använda sig av aktiv förvaltning och föreslår att fonden överväger att skrota den.
Enligt Riksrevisionens granskning är det svårt för spararna att bedöma vilken avkastning de kan förvänta sig och sparandet omfattas inte av motsvarande skyddsregler som övrigt premiepensionssparande.
Riksrevisionen anser att den passiva förvaltningen är kostnadseffektiv, men ifrågasätter värdet av den aktiva förvaltningen som haft begränsad nytta för spararna. Det mål som fonden formulerat ger inte heller spararna tillräcklig vägledning om hur stor avkastning som kan förväntas och är även svårt att utvärdera.
Fonden behöver analysera placeringsstrategin ur ett pensionärsperspektiv för att se vilka konsekvenser stora variationer i avkastning kan ha för framtida pensionärers pensionsutbetalningar, skriver Riksrevisionen.
Man menar också att förvaltningen inte heller levt upp till de krav spararna kan ställa på intern styrning och kontroll. Bland annat har brister i riskhantering lett till att fonden brutit mot interna och legala riskbegränsningar och fonden har fått betala en straffavgift till Finansinspektionen. Som det är idag omfattas inte det statliga förvalsalternativet av samma skyddsregler som de privata fondbolagen. Styrelsen har under senare år vidtagit åtgärder för att förbättra fondens styrning och kontroll men enligt Riksrevisionen återstår en del förbättringsarbete.
Riksrevisionen lämnar i sin rapport ett antal rekommendationer, både till regeringen och direkt till Sjunde AP-fonden. Man menar att regeringen bör utreda och lämna förslag om reglering för intern styrning och kontroll samt att uppmärksamma intern styrning och kontroll i utvärderingen.
Man vill att Sjunde AP-fonden ska säkerställa den fortsatta utvecklingen av fondens interna styrning och kontroll, stärka oberoendet för kontrollfunktionerna, komplettera målformuleringen för förvalsalternativet och utveckla utvärderingen av den passiva indexförvaltningen och hävstången. Dessutom menar man att fonden ska överväga att avveckla den aktiva förvaltningen och utreda förvalsalternativet närmare ur ett pensionärsperspektiv.
Spararna bör få bättre möjlighet att bedöma om avkastningen står i relation till risktagandet. De ska också kunna förvänta sig ordning och reda i förvaltningen av deras pensionspengar. Det är inte rimligt att det statliga förvalsalternativet har sämre skyddsregler än övriga förvaltare av premiepensionen, säger riksrevisor Jan Landahl i en kommentar.
Riksrevisionen har granskat Sjunde AP-fondens förvaltning av premiepensionens förvalsalternativ under perioden 2000 2012. Sjunde AP-fonden förvaltar totalt över 130 miljarder kr.