Enligt ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden är det möjligt att trygga ITP-pensioner i egen regi och göra utfästelsen beroende av avkastningen i en fond. Det slås fast i ett förhandsbesked som kom den 26 november där Handelsbankssfärens Industrivärden sökt förhandsbesked om en ny modell för ITP-i stiftelser.
Modellen innebär att arbetsgivaren Industrivärden, precis som i den vanliga ITP-planen, utfäster en premie som motsvarar 4,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent därutöver. Den anställdes framtida pension kopplas sedan till en blandfond som företaget sätter upp enligt lagen om investeringsfonder i vilken stiftelsens tillgångar placeras.
Så långt avviker modellen inte nämnvärt ifrån hur ITP 1 tryggas, det är ju i praktiken bara formen för tryggandet som ändras och att man kan använda sig av en annan fond än de som försäkringsbolagen tillhandahåller via Collectum.
För de anställda blir pensionen i praktiken värdet av de inbetalda premierna plus avkastningen som fonden uppnår. Man har också en nollgaranti som innebär att man alltid har möjlighet att få summan av inbetalade premier garanterad.
Pensionsstiftelser är i normalfallet tänkta för förmånsbestämda lösningar där man har att beakta löftet till en anställd vid pensioneringen, ofta bestämt som en procentsats av slutlönen. Och det har inte varit möjligt att sätta av mer pengar med avdragsrätt om stiftelsen redan varit full fonderad för att täcka utfästelsen.
I en premiebestämd pension är ju pensionen en funktion av summan av inbetalda premier och avkastningen på dessa, varför det har funnits tveksamheter kring vad man ska definiera som utfästelsen till de anställda, något som i praktiken avgjort vilka avdrag en arbetsgivare kunnat göra för avsättningarna till stiftelsen.
Det innovativa med den nu, åtminstone preliminärt godkända, lösningen är att man väljer att fokusera på pensionsreserven, snarare än utfästelsen. Den senare definieras bara som summan av avgifter och avkastning, positiv eller negativ, vilket gör att man kan lägga allt fokus på pensionsreserven.
Knäckfrågan för Skatterättsnämnden blev att avgöra om pensionsreserven och därmed möjligheten att sätta av nya pengar, skulle beräknas inklusive eller exklusive uppnådd avkastning. I det senare fallet går det ju att sätta av nya premier med avdragsrätt oavsett utvecklingen av stiftelsens pensionsreserv. Skatteverket har ansett att beräkningen skulle göras exklusive avkastning, något som Skatterättsnämnden inte håller med om.
För den som inte till vardags ägnar sig åt den här materian kan snårigheterna verka som en strid om påvens skägg, men om utslaget skulle stå sig, öppnas en helt ny väg för företag som vill trygga anställdas premiebestämda pensioner i egen regi. För de anställda kan vinsten vara att de får en högre pension än annars eftersom avgifterna hanteras av stiftelsen, inte fonden.
För Industrivärden blir det här ett sätt att se till att man kan fortsätta att ta hand om de anställdas kapital i egen regi vilket innebär att den egna sfären fortfarande kan investera i aktier i närstående bolag som man har betydande inflytande i.
Det är nog ingen tillfällighet att Handelsbankssfärens bolag SCA, som redan har en ITP 1 lösning, och Industrivärden nu plöjer i dessa fåror. Handelsbanken har ju förklarat att man på bankområdet inte vill införa den nya premiebestämda BTP-planen, utan håller fast vid den stiftelsetryggade lösningen där pensionskapitalet är investerat i sfärens bolag. Inget hindrar att den nya fonden som Industrivärden sätter upp i praktiken väljer att investera tungt i närståendebolagen.
Nu återstår bara att de om Skatteverket finner sig i Skatterättsnämndens förhandsbesked eller om man väljer att överklaga. Det ska man i så fall göra före den 19 december.