EU:s nuvarande ordförandeland Litauen vill lyfta över delar av regelverket från det kommande försäkringsförmedlardirektivet IMD 2 till MiFID-direktivet, som reglerar marknadsföring av värdepapper. Detta för att få ett beslut om frågorna till stånd. Men det innebär en hel del uppoffringar, bland annat ser det ut som att förslaget om provisionsförbud försvinner helt.
I ett uttalande från Litauen säger man att de flesta medlemsstater förordar att de mått och steg som ska tas för att garantera ett level playing field görs inom ramen för IMD 2. Men eftersom arbetet med MiFID-direktivet kommit längre så föreslår ordförandeskapet att delar av förhandlingarna förs över dit för att undvika en ojämn spelplan.
För att klara av det här vill man ta bort de delar av regleringen som medlemsländer har starkt motstånd till. Det betyder i praktiken att förslaget om förbud mot provisioner slopas eller i vart fall skjuts rejält på framtiden. Dessutom vill man att skära ned reglerna för försäkringsprodukter i MiFID till att bara gälla åtgärder mot intressekonflikter, kundinformation och bedömning av lämplighet.
Så det blir alltså inte något generellt förbud mot försäkringsprovisioner inom EU. Däremot så verkar det fortfarande vara fritt fram för de länder som vill att lagstifta om egna provisionsförbud, något som gör att Sverige får agera på egen hand om man vill sätta P för up-frontprovisioner, något som bland annat FI krävt.
Member States shall retain the possibility to prohibit the acceptance or receipt of fees, commissions or any monetary benefits paid or provided to insurance intermediaries or insurance undertakings by any third party or a person acting on behalf of a third party in relation to the distribution of insurance-based investment products to customers, står det i det nu liggande förslaget.
Förhandlingarna om IMD 2 har varit avsomnade i närmare ett år. I diskussionerna om MiFID, som till skillnad från IMD 2 har rört sig framåt, ingår visserligen inga skrivningar om försäkringsprodukter. Men en del av regelverken är tänkta att vara identiska i båda direktiven för att tillåta en jämn spelplan utan fördelar för försäkringsprodukter eller andra investeringsformer gentemot andra.
Förslaget går numera ut på att MiFIDs regler ska föras in i IMD 1, inte det reviderade direktivet IMD 2.
- Det kan låta lite märkligt, men eftersom förhandlingarna om IMD2 har stannat av så har det i stället lagts fram förslag om ett snabbspår som innebär att man via MiFID2 gör ändringar i IMD1 som ska gälla till dess att IMD2 är på plats. Syftet med detta är att tillförsäkra ett level playing field i fråga om insurance-based investment products jämfört med vanliga investment products, säger Niklas Schüllerqvist, rättssakkunnig på Finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.