NYHETSARKIVET
31 mar 2008 15:37
FI vill se olika återbäringsräntor för olika bestånd i livbolagen
I framtiden kan det bli nödvändigt för de traditionella livbolagen att tillämpa olika återbäringsräntor för olika delar av bestånden. Detta för att det inte ska skapas orättvisor mellan de försäkringstagare som bidragit mest till överskotten och de som bara haft lite eller inget med uppkomsten att göra. Det kan bli resultatet om de tankar om livbolagens överskottshantering som förs fram i en skrivelse från FI den 25 mars blir verklighet.

Enligt Björn Palmgren, chefaktuarie på Finansinspektionen, ska man se skrivelsen i ljuset av att bolagen numera kan göra avsättningar efter både betryggande och aktsamma antaganden, något som kan ge olika stora reserver och skapa överskott i bolagen.

- Vi har tidigare haft regler för att avsättningarna ska vara betryggande. Men med tjänstepensionsdirektivet öppnas möjligheten att göra aktsamma avsättningar och då får man se i vilken mån det i sin tur kommer att smitta av sig på premierna. Då kan det bli motsättningar mellan delbestånd som har ”slimmade” premier, och de som har större marginaler och som alltså ger olika bidrag till återbäring och bidrag till solvenskapital, säger Björn Palmgren till Pensionsnyheterna.

PN: Just nu pågår en diskussion om Alectas premierabatter till företagen. Kan man se er skrivelse i ljuset av den?

- Det är ett gränsområde men det har inte varit huvudspåret i det arbete vi gjort. Det finns andra på inspektionen som tittar på den frågan.

PN: Vilka förändringar räknar du med att ert arbete ska kunna leda fram till?

- Det blir väl mer arbete för aktuarierna att dokumentera och föreslå hur det ska lösas.

PN: Ska man tolka det här som att man som kund alltid på förhand ska veta om i vilken mån man har rätt till överskott och hur dessa ska fördelas ut?

- Man måste ha respekt för att det är en ganska komplicerad typ av produkter men som ett första praktiskt alternativ är att överväga om man ska ha olika återbäringsräntor för olika grupper, säger Björn Palmgren, som säger att den modellen förekommer internationellt, inte minst i England.

Björn Palmgren säger att man får ”utreda ytterligare” om olika återbäringsräntor för olika grupper gör marknaden eller produkterna svåröverskådliga för konsumenterna.

Helt klart är att det blir svårt att göra lättfattliga tabeller i tidningarna om kunderna inte bara behöver veta vilket bolag de är försäkrade i, utan även måste känna till exakt vilken produkt de köpt, för att kunna utläsa den aktuella återbäringsräntan.

- Man behöver inte spekulera i hur många olika återbäringsgrupper som kan komma att uppstå men ju mer olika förutsättningar som olika försäkringar har för att bidra till överskott, desto tydligare är att de kan behöva särbehandlas, säger Björn Palmgren.

Finansinspektionens skrivelse som nu skickas ut på remiss till den 5 maj, kan laddas ned under adress www.fi.se.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907