Från och med 1 februari höjer Svensk Handel Pensionskassan återbäringsräntan på traditionellt pensionssparande från 6,0 procent till 7,0 procent före skatt och avgifter. Bakgrunden är en god kapitalavkastning och det faktum att vår konsolidering per 31 december uppgick till 116,1 procent.
- Vi har ju en mycket väl diversifierad portfölj med en förhållandevis hög andel fastigheter, 21 procent, något som gör att vi faktiskt brukar hålla emot bäst i nedgång. Men nu ser vi att vi under fjolåret lyckades väl, trots att vi har varit underviktade i aktier jämfört med vår normalportfölj, säger Mikael Claesson, vd för Svensk Handel Pensionskassan.
Anledningen till att man nu höjer återbäringsräntan är att man kommit över det intervall som gör att man inte längre kan fortsätta att samla pengar i ladorna.
- Vår målkonsolidering ska ligga i intervallet 95 till 115 och när vi nu väljer att höja återbäringsräntan är det ett sätt att se till att skapa rättvisa mellan de olika generationerna i kassan. De vars pengar bidragit till den goda avkastningen ska ju få del av den och av det skälet varken kan eller vill vi fortsätta att samla mer i ladorna utan höjer istället återbäringen, säger Mikael Claesson.
2013 kom att bli ett framgångsrikt år för Svensk Handel Försäkringar med ökad premieinkomst, ökat förvaltat kapital och kraftigt ökad försäljning inom fondförsäkring. Pensionskassans avkastning för 2013 blev 9,6 procent och solvensgraden uppgick per årsskiftet till 150,1 procent.
Något som Mikael Claesson följer med intresse är utvecklingen av regelverken Solvens II och tjänstepensionsdirektivet IORP. Det senare regelverket, som kassan i dag lever efter är mindre kapitalkrävande och skapar enligt Mikael Claesson bättre förutsättningar för pensionskassan att leverera avkastning till spararna. Kravet är dock att kassan då vänder sig till en sluten krets och inte öppnar sig för hela marknaden. Då skulle man nämligen tvingas följa Solvens II.
- Vi ägs av våra kunder och pensionskassans verksamhet har sedan starten 1946 bara varit öppen för företag och anställda inom handeln. Visst skulle det kunna vara intressant för dessa kunder om vi fick möjlighet att vända oss till en större målgrupp men min bedömning är att detta inte skulle kompensera för de mer kapitalkrävande reglerna som återfinns inom Solvens II. Jag bedömer att våra kunder kommer att få bättre möjligheter till framtida avkastning genom att vi fortsätter att driva vår verksamhet som hittills, säger Mikael Claesson.