På eftermiddagen idag håller regeringen och den parlamentariska Pensionsgruppen en presskonferens där de väntas berätta om vilka förändringar man är överens om när det gäller pensionssystemet.
Pensionsgruppen har många frågor på sitt bord på sistone, efter det att man tagit emot ett antal utredningar om AP-fonderna, möjligheten till ett längre arbetsliv genom bland annat höjd pensionsålder och reformeringen av PPM-systemet.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna ser det ut som att de fem partierna enats om att gå på utredare Mats Langensjös förslag om AP-fonderna. Det bör innebära att man ger grönt ljus för att inrätta den Premiereservstyrelse som utredningen föreslagit och som får till uppdrag att bestämma inriktning och mål för förvaltningen av buffertfonderna.
De tre fonderna, som sedan ska stå för själva kapitalförvaltningen, får därmed inte själva sätta upp sina mål för verksamheten, utan får sina mandat av den nya Premiereservstyrelsen, PRS.
Utredningens experter ville gå ännu längre än direktiven tillät och föreslog i en reservation att man bara borde ha en enda buffertfond, men det förslaget har av allt att döma inte fallit politikerna på läppen.
Av dagens fem fonder blir det då bara kvar tre, AP 6 läggs ned. De fyra kvarvarande ska bli tre. Av dessa väntas två få likartade uppdrag medan den tredje ska få ett något annorlunda uppdrag, möjligen investeringar i onoterade tillgångar. När det gäller lokaliseringen verkar det klart att en av fonderna fortsatt ska verka från Göteborg.
AP-fonderna gjorde tummen ned för Langensjös förslag i remissbehandlingen, men det verkar politikerna ha struntat i. Både socialdemokrater och moderater har varit positiva till utredningens förslag och nu verkar man alltså ha fått med sig även centern, folkpartiet och kristdemokraterna.
Gruppen är enligt uppgift också överens om att ändra avgångsskyldigheten i LAS från 67 till 69 år. Här är det troligt att man använder sig av den metod som man redan prövat när motsvarande ändring gjordes då man skrev att avtal med pensionsålder med lägre pensionsålder än 67 år skulle sakna verkan.
Det här är något som kommer att reta upp avtalsparterna som alltså inte längre blir herrar över sina egna kollektivavtal. Men, för att säkerställa ett längre arbetsliv så verkar politikerna tycka att det är värt att reta parterna i den frågan.
När det gäller PPM-systemet och de förändringar som föreslogs i Stefan Engströms utredning, verkar man inte ha lyckats komma överens - än. Socialdemokraterna har ju drivit frågan att minska avsättningarna till Premiepensionen från 2,5 procent av lönesumman till 2,0 procent för att på så sätt stärka inkomstpensionssystemet men verkar inte ha fått gehör för det.
Engströms mest radikala förslag, att ersätta de omkring 800 fonderna i systemet med en handfull statliga fonder, verkar också ha varit alltför drastiskt att nå enighet om varför man låter den frågan bero och möjligen låter utreda den ytterligare. Stefan Engströms utredning var ju ingen riktig utredning med färdiga lagförslag utan mer en idéskiss med olika vägval för Premiepensionssystemet.
Pensionsnyheterna kommer att följa presskonferensen i eftermiddag och återkommer med ytterligare information.