Försäkringsbolaget Pensionsgaranti, FPG, som inte fick gehör för sin tolkning av begreppet värdesäkring i Skatterättsnämnden i februari, har nu skaffat sig ytterligare argument inför Regeringsrättens prövning av frågan.
FPG har låtit docent Anders Hultqvist, tidigare professor i Skatterätt på Handelshögskolan i Stockholm, skriva ett rättsutlåtande om frågan, som handlar om vilken uppräkning av en pensionspremie som kan vara tillåten enligt Inkomstskattelagens 28 kap. § 16 där begreppet indexering eller annan värdesäkring används.
Skatterättsnämnden gjorde en tolkning av begreppet värdesäkring och menade att det enligt allmänt språkbruk närmast att anpassa något till penningvärdets förändring.
Den tolkningen ledde till att FPG, enligt skatterättsnämnden, inte skulle ha möjlighet till avdragsrätt för indexuppräkningen eftersom det inte rymdes i begreppet indexering eller annan värdesäkring.
Anders Hultqvist menar i sitt yttrande att man inte alls behöver tolka begreppet indexering så snävt och påpekar att det inte står i lagstiftningen att det inte ska gälla uppräkning mot till exempel börsindex, och att man inte bör tolka in mer i lagtexten än vad som faktiskt står där.
Han anser också att om lagstiftaren haft tanken att undanta uppräkning med börsindex, så som skatterättsnämnde anser, så borde lagstiftaren nämnt detta och att man inte ska läsa in mer i lagen än vad som faktiskt står i texten.
Anders Hultqvist menar också att begreppet indexering används på olika sätt även på pensionsområdet och nämner till exempel att pensionsfonder jämförs med olika index. Avslutningsvis, skriver Anders Hultqvist, att hans resonemang innebär att FPG bör ha rätt till avdrag för pensionsutfästelser som relaterats till ett börsindex.
Om Regeringsrätten i sin prövning godtar Anders Hultqvists resonemang innebär det att ett stort hinder för SCA:s egenregilösning inom ITP 1 undanröjs.