Idag var Alectas vd Tomas Nicolin och Sjunde AP-fondens vd Peter Norman kallade till vittnesförhör, inför skiljenämnden som ska döma mellan Skandia AB och Skandia Liv i tvisten om kostnaden för kapitalförvaltningen.
Avtalet, som är 12-årigt och löper ut 2014, kostar enligt de uppgifter som cirkulerat i medierna omkring 0,15 procent plus vissa resultatbaserade ersättningar.
Vid försäljningen av Skandia Asset Management till DnB fick Skandia AB betalt 3,2 miljarder kr up-front. Om skiljenämnden nu finner att avtalet inte är marknadsmässigt på grund av inlåsningen och kostnaden, är det fråga om otillåten vinstutdelning ur det ömsesidigt bedrivna Skandia Liv.
Helt klart är att 12-åriga kapitalförvaltningsavtal är verkliga rariteter på kapitalförvaltningsmarknaden, eftersom praxis är att man kan avsluta ett avtal när som helst under löptiden utan motivering.
Skandia Liv har krävt att få ut hela köpeskillingen på 3,2 miljarder kr plus ränta sedan 2002, vilket innebär att Skandia AB, om skiljenämnden ger livbolaget rätt, kan tvingas punga ut med uppemot fem miljarder kr till Skandia Liv.
Under förra veckan hördes Sjunde AP-fondens vice vd Richard Gröttheim, Tredje AP-fondens Bengt Hellström och Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson.
Skiljenämndens dom ska komma i september och parterna har beslutat att den, tvärtemot vad som är brukligt, ska offentliggöras i de delar som inte rör affärshemligheter.
Det innebär att det kommer att skapas en möjlighet för sparare i andra hybridbolag att inleda processer om kostnaden för kapitalförvaltningen inte bedöms vara marknadsmässig. Om det visar sig att Skandias avtal med DnB är att betrakta som otillåten vinstutdelning, kan det ju gälla även i andra bolag.
Ytterligare förhör ska under våren hållas med Skandias förre vd Lars-Eric Petersson och Ulf Spång. Ulf Spång satt både i Skandias och i Skandia Livs styrelse när avtalet ingicks.
Alla inblandade är bundna av tystnadsplikt varför vi inte kunnat få några kommentarer ifrån vittnena.