Reglerna om momsgrupper tas bort. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss som presenteras i dag. Åtgärden väntas slå hårt mot ett antal försäkringsbolag, och främst då Länsförsäkringar som enligt egna beräkningar kommer att få omkring en miljard kr i ökade kostnader.
Kritiken mot förslaget har varit hård. Främst från försäkringsbranschens sida, men också från bland andra Socialdemokraterna som sagt att de planerar att riva upp ett beslut om att ta bort momsgrupper om de kommer till makten efter höstens riksdagsval.
Gruppregistreringen innebär att all omsättning av varor och tjänster mellan företagen i gruppen ska behandlas som sådana interna transaktioner som görs inom ett enda företag. Det betyder att utgående skatt inte tas ut vid skattepliktiga omsättningar inom gruppen.
Mervärdesskattebefrielsen av finansiella tjänster och försäkringstjänster medför en snedvridning av produktion och konsumtion till den finansiella sektorns fördel på bekostnad av andra sektorer som bedriver mervärdesskattepliktig verksamhet. Skattefördelen innebär att en större andel av samhällets resurser än vad som är samhällsekonomiskt optimalt kan tillfalla den finansiella sektorn, skriver regeringen i lagrådsremissen.
I korthet menar man att finansbranschen genom att slippa moms på det här sättet kunnat erbjuda billigare tjänster än man annars hade kunnat. Det har gjort att branschen fått större intäkter än de annars skulle haft och därmed högre vinster.
Flera remissinstanser menar att mindre och lokalt förankrade finansiella företag saknar de möjligheter som större finansiella företag har att anpassa sin organisation för att undkomma ökade kostnader för mervärdesskatten och att ett slopande av möjligheten till gruppregistrering snedvrider konkurrensen till fördel för de stora finansiella företagen.
Frågan är hur stora kostnaderna kommer att bli för de bolag som i dag är med i momsgrupper. Siffror från försäkringsbranschen har hamnat på omkring 1,5 miljarder kr om året medan regeringen räknar på en långsiktig effekt för statsfinanserna på omkring 0,3 miljarder kr. Då räknar i och för sig branschen med vad det skulle kosta i dag medan regeringen förväntar sig att bolagen vidtar åtgärder för att minimera utgifterna. Men skillnaden är ändå väldigt stor.
Ändringarna föreslås träda i kraft från årsskiftet.