Konsumentombudsmannen, KO, stämmer PPM-förvaltningsbolaget Prognosia och kräver att ett vite på en halv miljon kronor döms ut. Detta sedan bolaget, enligt KO, har brutit mot ett tidigare utfärdat förbudsföreläggande.
Det var i fjol som KO kritiserade Prognosia för att ringa säljsamtal till konsumenter på deras mobiltelefoner, utan att de gett sitt samtycke till det. Något som strider mot god marknadsföringssed. KO utfärdade ett förbudsföreläggande till Prognosia förenat med ett vite på 500 000 kr som bolaget godkände. Det innebar att bolaget gick med på att upphöra med de otillåtna säljsamtalen.
Men det löftet har bolaget nu brutit, menar KO. Enligt flera anmälningar till Konsumentverket bekräftas det att Prognosia har fortsatt att ringa säljsamtal till konsumenter på deras mobiltelefoner, utan att konsumenterna godkänt det i förväg.
Enligt KO rör det sig om ett tydligt brott mot förbudsföreläggandet. KO har nu stämt Prognosia i Stockholms tingsrätt för att få vitet på en halv miljon kr utdömt.
- Vi har fått in ungefär ett 100-tal anmälningar mot Prognosia och bara under 2014 har vi fått in 46 stycken. Så det har varit fler anmälningar mot dem efter vitet utfärdades än före, säger Maria Wackerfeldt, jurist på KO, till Pensionsnyheterna.
Det hör inte till vanligheterna att det begärs att ett vite döms ut. Bolagen som får ett vitesföreläggande måste godkänna det och de allra flesta följer sedan föreläggandet. Men enligt KO så har Prognosia alltså inte gjort det.
- Det är ett litet fåtal fall där bolagen väljer att inte följa föreläggandet och då har vi, som nu, möjlighet att begära att vitet döms ut, säger Maria Wackerfeldt.
KO har tidigare tagit emot anmälningar mot ett antal PPM-förvaltare men det är bara Prognosia som har ett öppet ärende just nu.