Det finns brister i granskningen av det allmänna pensionssystemet. Det visar en granskning från Riksrevisionen som presenteras i dag. Enligt Riksrevisionen har regeringen inte styrt granskningen tillräckligt. Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har inte prioriterat att granska pensionssystemet och Pensionsmyndigheten tar inte till sig resultatet av granskningarna för att utveckla sin verksamhet.
Riksrevisionens granskning riktar hård kritik mot de flesta inblandade. Den visar att regeringen inte har sett till att granskningen av pensionssystemet fungerar effektivt och att den har varit otydlig i sin styrning av verksamheten. ISF uppger att de utövar systemtillsyn men lägger en stor del av sina resurser på forskningsnära verksamhet och har inte gjort någon riskanalys av pensionsområdet. ISF ger bara undantagsvis Pensionsmyndigheten rekommendationer om hur verksamheten kan förbättras och utför sällan återkommande granskning.
Pensionsmyndigheten har i sin tur inte använt resultatet av ISF:s granskningar i sitt utvecklingsarbete. Myndigheten har överlag haft en negativ hållning till den kritik som ISF har riktat mot deras verksamhet.
Det är viktigt att granskningen av pensionssystemet fungerar eftersom den enskilde har stora valmöjligheter samtidigt som systemet är svårt att förstå. Regeringen bör därför förbättra styrningen så att granskningen bidrar till att uppnå målet om ett effektivt och rättssäkert pensionssystem, säger riksrevisor Jan Landahl i en kommentar.
Riksrevisionen rekommenderar bland annat ISF att göra en riskanalys för pensionsområdet och regeringen att begära en tydlig avrapportering från ISF om var de stora riskerna inom pensionssystemet finns samtidigt som Pensionsmyndigheten bör försöka se till innehållet i ISF:s granskningar för att utveckla sin verksamhet.
Jonas Westberg samordnar kontakterna med ISF på Pensionsmyndigheten och tycker att man svarat på deras granskningar så gott som det varit möjligt.
- I de första rapporterna från ISF har vi uppfattat det som att det inte var så många tydliga rekommendationer, så det var svårt för oss att veta hur vi skulle använda rapporterna i vårt utvecklingsarbete. Sen har det också varit rapporter där man i och för sig tar upp problemområden i vår verksamhet, men det har då varit väl kända problemområden och vi har bland annat kommenterat dem och hur vi försökt förbättra resultatet i vår årsredovisning, säger Jonas Westberg till Pensionsnyheterna.
Däremot var ISF:s senaste granskning mer konkret och pekade på problem inom Pensionsmyndighetens verksamhet och man kom också med förslag på åtgärder.
- Den rapport som kom i somras var den som gett oss mest och jag hoppas att den visar på en ny inriktning på ISF:s granskningsrapporter, säger Jonas Westberg.