Länsförsäkringar Sak har beslutat att sluta nyteckna eller förnya ansvarsförsäkringar för livförmedlare från och med den 18 september. Sakförmedlarna kommer dock även i fortsättningen kunna teckna ansvarsförsäkringar i Länsförsäkringar Sak.
- Beslutet är taget mot bakgrund av att rättsläget inom detta område är mycket oklart vad gäller avgränsningen av den verksamhet som enligt lag om försäkringsförmedling omfattas av begreppet försäkringsförmedling, säger Anette Frithioff, Chef Ansvar Underwriting, Länsförsäkringar Sakförsäkringsbolag AB.
Hon tillägger att försäkringsansvaret kommer att upphöra från och med den 1 april 2015 och att de försäkrade livförmedlarna fått skriftlig information om beslutet.
- Det ger dem gott om tid att hitta en annan försäkringsgivare, säger Annette Frithioff.
Enligt Charlotta Carlberg, vd för förmedlarföreningen SFM, har tolkningarna av vad som omfattas av ansvarsförsäkringen vid förmedling utsträckts.
- Länsförsäkringar anger bland annat att avsaknaden av avgränsningar av vad en förmedlare kan göra inom ramen för sitt tillstånd, ställer till problem. I ett europeiskt perspektiv har man inte samma syn problem, ansvarsförsäkringen omfattar tecknandet av försäkring. Det är mer tydligt avgränsat än den svenska hanteringen. Så det är nog snarare hanteringen och tolkningen av reglerna än reglerna i sig, som är problemet, säger Charlotta Carlberg till Pensionsnyheterna.
Det finns också en oro för att det kommande IMD II-direktivet kan komma att rita om kartan ytterligare när det gäller ansvaret, något som fackförbundet FTF flaggat för i sitt remissvar på det nu liggande kompromissförslaget till IMD II, som tagits fram av det Italienska ordförandeskapet i EU.
I botten kan också ligga en vidare tolkning av förmedlingsansvaret från Finansinspektionens sida, något som gör att LF nu väljer att dra sig ur eftersom man har svårt att bedöma hur långt försäkringsgivarens ansvar sträcker sig.
Ett exempel på svårbedömd verksamhet är försäkringsförmedlare som arbetar i egna bolag och inte har tillstånd för värdepappersförmedling och som säljer strukturerade produkter eller onoterade värdepapper inom ramen för försäkring.
Som försäkringsgivare har Länsförsäkringar Sak Försäkringsaktiebolag en lagstadgad skyldighet att ha kontroll på vilka risker vi försäkrar. Det osäkra rättsläget omöjliggör att bedöma vilka risker som en livförsäkringsförmedlingsverksamhet innebär och med hänsyn till övriga försäkringskollektiv väljer vi därför att upphöra med att meddela ansvarsförsäkring för sådan verksamhet, säger Anette Frithioff.
Hon tillägger att det inte är något enskilt myndighetsbeslut eller någon dom som gör att man nu drar sig ur marknaden.
- Det handlar om en framtida bedömning av riskerna för vårt ansvar, säger hon.
LF:s beslut kan komma att höja premierna på ansvarsförsäkringarna rejält, även om de stora drakarna Söderberg & Partners och Max Matthiessen inte berörs, eftersom de inte har sina försäkringar i Länsförsäkringar Sak.
Det är inte omöjligt att vissa förmedlare nu hamnar i försäkringsnöd, alltså situationer där företag som måste ha försäkring inte kan finna det på marknaden, eftersom ingen vill försäkra deras risker.
Det här kan också öppna för utländska försäkringsgivare som törs ge sig in på marknaden, men då till väsentligt högre premier än de som gäller idag.