Sjunde AP-fonden har tolkat sitt uppdrag som förvaltare av ickeväljarnas pensioner i PPM systemet på ett sätt som gör att de ska placera som de aktiva spararna i genomsnitt, men till lägre risk. I praktiken innebär det att de aktiva spararna får bestämma hur Sjunde AP-fonden ska förvalta sitt kapital.
I den granskningsrapport av AP-fonderna, som gjorts av Hewitt Wassum, ifrågasätter man den modellen och menar att Sjunde AP-fonden borde kunna bestämma en långsiktig förvaltningsstrategi utan att snegla på vad de aktiva spararna i PPM väljer, ungefär som man gör med sin valbara Premievalsfond.
Hewitt Wassum menar att det just när man bestämde sig för Premiesparfondens allokering hade varit hög avkastning på aktiemarknaderna under flera år varför människor inte var rädda för att placera pengar i aktiemarknaden vilket gjorde att merparten landade i aktiefonder, både bland aktiva sparare och i Premiesparfonden.
Men om Premiesparfonden istället startat två år senare när marknaderna fallit och människor minskat sin aktieexponering skulle ju aktieandelen blivit lägre i Premiesparfonden, vilket skulle kunna vara tvärtemot en långsiktig placerares tankar om pensionsplaceringar.
Hewitt Wassum anser alltså att det vore bättre om ickevalsalternativet inte hade de restriktioner man idag har i lagen, utan att man själv kunde välja hur man ska placera. Detta för att inte tvingas följa irrationella beslut som kortsiktigt kan komma att fattas av de enskilda spararna.
Richard Gröttheim, tf vd för Sjunde AP-fonden, säger till Pensionsnyheterna att man skulle kunna gå över till ett annat mål för fondens placeringar och att det skulle kunna vara bra för spararna.
- Men jag tror inte att portföljen skulle skilja sig väsentligt från den vi har idag. Den blandning av aktier och räntor som vi bestämde oss för när vi satte upp fonden är i stora drag oförändrad och vi ändrar inte portföljsammansättningen, även om PPM-spararna nu skulle ändra sin allokering, säger Richard Gröttheim.