Avanza är en av vinnarna på flyttmarknaden hittills och ett av de bolag som lobbat hårdast för att få en mer omfattande flytträtt. Trots att man ser stora problem med den rådande flyttmarknaden, lyckades man ändå få in 770 miljoner kr, samtidigt som utflödena begränsades till 109 miljoner kr, vilket innebar ett netto på 663 miljoner kr.
- Vi ser att det finns ett stort intresse bland kunderna för att flytta in hela sitt försäkringskapital till en miljö helt utan försäkringsavgifter, säger Annika Saramies, vd för Avanza Pension, till Pensionsnyheterna.
Inflöden kommer framförallt från SEB, Skandia, Movestic, SPP och Nordea och säger att många flyttar kommer in via tjänstepensioner där arbetsgivare väljer att teckna avtal med Avanza för att ge anställda lägre avgifter. Nu hör det till saken att Avanza har ordinarie avgifter på de fonder man erbjuder, med undantag av marknasföringsfonden Avanza Zero som är helt avgiftsfri.
Annika Saramies tror att utöver 0 kr i försäkringsavgift är det bolagets service för att hjälpa till med flyttar, tillsammans med bolagets entréfond, som varit viktiga skäl till att många valt att lägga framtida premier i bolaget.
- Vår entréfond är en fond-i-fondlösning med en total avgift på 0,66 procent. Vi vet att sparare som väljer fonder sällan väljer om och därför har vi tagit fram fond-i-fonden för att se till att sparandet hela tiden omallokeras och rebalanseras, något som pensionsspararna sällan gör på egen hand, säger hon.
Trots att bolaget tar emot stora pengar i inflyttar är hon ändå inte nöjd med hur flyttmarknaden fungerar och vill se förändringar på tre viktiga punkter:
- För det första måste administrationen bli betydligt enklare och jag tycker man kan fråga sig om vi faktiskt behöver alla dessa pappersblanketter som kräver en massa arbete och tar tid för kunderna och för oss som leverantörer, säger hon och fortsätter:
- För det andra måste det gå snabbare att flytta pengar. Det är inte OK att det tar 3-9 månader att flytta pengarna och att kunderna ska hänga i limbo mellan försäkringsgivarna under den här tiden. Två veckor är mer rimligt, eftersom hanteringen av flyttar inte är komplex, utan enbart nedprioriterad för att förhala processen.
- För det tredje måste flyttavgifterna sänkas. Det är inte rimligt att det kostar 1-5 procent av kapitalet. Vi ser att många kunder avbryter sina flyttar när de ser vad det kostar. Och jag förstår dem, det är stora belopp som de förlorar på kort sikt genom att flytta, avslutar Annika Saramies, som tycker att 1 500 kr i avgift skulle vara en lämplig kostnad som skulle täcka det administrativa arbetet med flytten.