Folksam lanserar nu sitt alternativ till det avdragsgilla privata pensionssparandet som med all sannolikhet försvinner snart. En flexibel kapitalförsäkring med återbetalningsskydd där kunden kan välja när och hur utbetalningen ska ske.
- Vi vill har märkt att det efterfrågas en produkt med flexibel pensionsålder och med det här styr vi också mot målet att höja pensionsåldern som många politiker satt upp, säger Matz Glenhage, chef Affär Finans, Folksam, till Pensionsnyheterna.
Kapitalförsäkring går att välja med antingen traditionell förvaltning eller som fondförsäkring med ett guidat fondutbud. Det är alltså fritt fram att påbörja utbetalningen vid vilken ålder som helst, men Folksam kräver en inbetalningsperiod på fem år för kapital i fonder och tio år för traditionell förvaltning. Därmed parerar man på ett rätt så elegant sätt den senaste tidens spekulation mot traditionell pensionsförsäkring där vissa personer gjort väldigt stora inbetalningar för att sedan börja ta ut kapitalet direkt och på så sätt tillgodogöra sig den överkonsolidering som finns i portföljerna.
Utbetalningen är 10 år vid tecknandet men med möjligheten att ändra till mellan fem och 20 år.
På måndag kommer Folksam att börja kontakta de cirka 240 000 kunder som idag har avdragsgillt pensionssparande för att ge dem möjlighet att byta sparform. Kunderna rekommenderas generellt att lägga sina befintliga pensionsförsäkringar i fribrev.
- Vi kommer att kontakta samtliga våra kunder som har privat pensionssparande under en tioveckorsperiod. Vi vill påverka så många som möjligt att byta sparande, säger Matz Glenhage.
Rimligen kommer inte alla kunder att svara på Folksams uppmaning. Och riktigt vad man ska göra med dem är inte bestämt än.
- Märker vi i februari att det finns ett antal kunder som inte ändrat sitt sparande får vi ta ett beslut då.
AMF har redan beslutat att de ska stänga sitt privata pensionssparande och helt enkelt låta eventuella inbetalningar studsa tillbaka. Det är ett alternativ som också Folksam överväger.
- Vi är inte helt säkra på att det är tillåtet att göra så. Så vi vill avvakta Finansinspektionens bedömning. Och säger de att det är ok så är det möjligt att vi också väljer att göra så, säger Matz Glenhage.