NYHETSARKIVET
1 dec 2014 11:50
Utformningen av blanketter styr hur vi väljer pensionsutbetalningar
Det är inte människors aktiva val och preferenser som styr hur människor väljer att få sin pension utbetalad. Snarare är det utformningen av den blankett som Pensionsmyndigheten använder sig av för de blivande pensionärerna, som avgör om man ska ligga kvar i fondförsäkring, snarare än att flytta kapitalet till den traditionella försäkringen. Det framgår av en rapport som Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, presenterade i dag på morgonen.

- Vi har i dag ett system som i praktiken är anpassat till 9 procent av befolkningen, vilket vi kunde se i den tidigare rapport vi tog fram om Premiepensionssystemet. Det är inte fler än så som aktivt förvaltar sin Premiepension. Jag tror att man överskattade människors kunskaper och intresse för pension, när man skapade systemet. Det vi nu ser är att det framför allt är de som har låga inkomster och låg kunskap som riskerar att hamna i alternativ med för hög risk i sina fonder, säger Per Molander, generaldirektör för ISF, till Pensionsnyheterna.

Att blanketten styr beteendet hos de framtida pensionärerna blir tydligt när man kan se effekterna av att man under en period kring 2010/2011 tog bort förvalet, som var att ligga kvar i fondförsäkring. Istället använde sig Pensionsmyndigheten av en neutral utformning, där de blivande pensionärerna fick välja endera fondförsäkring eller traditionell försäkring. Då ökade andelen som valde trad från 10 procent av uttagen till uppemot 50 procent.

- Det var förvånande att se att att så många påverkades av bytet av blanketterna, förklarade projektledaren Johanna Selin på ISF, som svar på frågan vad som hon uppfattade som förvånande i enkäten där man fick in svar ifrån 637 personer.

Risken med att man ”väljer fel” är att man kan ha kvar ett fondsparande med alltför hög risk efter pensioneringen, något som ISF skulle vilja komma åt genom att man även efter pensioneringen inför bekräftelseval.

- Det skulle innebära att man måste bekräfta att de fondval man gjort är de man vill ha kvar och om man inte bekräftar valet så flyttas man automatiskt till AP 7 SÅFA, säger Josefina Selin, som betonar att detta bara är en ”skiss”, inte något skarpt förslag, för hur man kan hantera problemet med att framtida pensionärer riskerar att bli sittande med för hög risk i sin fondportfölj i framtiden.

Den som valt traditionell försäkring har inte möjlighet att ändra det valet senare. Det gör att man på Pensionsmyndigheten fick många frågor till kundtjänst från människor som tyckte sig ha gjort fel val under perioden 2010/2011.

Till saken hör att i förarbetena till de lagar som styr premiepensionen och ansökan om pension så har man uttalat att grundalternativet ska vara att ligga kvar i fondförsäkring och att den traditionella försäkringen finns där för dem som inte anser sig klara av att välja.

ISF påpekar också att de som väljer utbetalningsmodell för premiepensionen via webben får tydligare och neutrala valalternativ, något som man gärna skulle vilja se även på pappersblanketten.

Ett annat förslag från ISF är att man som sparare får ytterligare ett alternativ när man ska börja ta ut pensionen, vid sidan av traditionell försäkring och fondförsäkring. Här tänker man sig att man kan byta ut sin fondportfölj och flytta allt till AP 7 SÅFA, en fond som då har en lägre riskprofil eftersom den har en generationsprofil.

Rapporten skickas nu till den nya regeringen, även om det var den förra som beställde den. Därefter blir det Pensionsmyndighetens sak att grunna över hur man ska skapa blanketter som gör att fler väljer i enlighet med sina önskemål och styrs mindre av blanketterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907